Удовички: Без одлуке о смањењу запослених

Влада Србије још није усвојила никакве званичне документе у вези са смањењем броја запослених у државној управи, али одржан је састанак на коме је дошло до пуног заједничког разумевања, изјавила је министарка државне управе и локалне самоуправе Кори Удовички. Синиша Мали предао иницијативу о измени Закона о главном граду.

Кори Удовички је, одговарајући новинарима на питање да ли је влада усвојила критеријуме за смањење броја запослених у државној управи, истакла да је одговорност на сваком од ресора и ресорних министара да спроведу истраживање и припрему које је министарство, на чијем је челу, урадило и то ставе у функцију.

"Суштина је у томе да се може урадити више са мање. Ми можемо да имамо мању и бољу управу, али је веома важно да се тиме позабави свако од министарства, јер само они знају тачно где су резерве, а где најхитније потребе", рекла је Удовички, преноси Танјуг.

Како је објаснила, то је био важан први корак, али још се ради на томе да се до краја разраде детаљи.

Градоначелник Београда Синиша Мали предао је иницијативу за измену Закона о главном граду министарки државне управе и локалне самоуправе Кори Удовички и том приликом изразио наду да ће се закон наћи у скупштинској процедури у неколико следећих седмица и да ће бити усвојен до краја лета.

Министарка Удовички рекла је да је задовољна иницијативом да се мења о Закон о главном граду објашњавајући да је суштина те иницијативе, с једне стране, да се одлучивања која се тичу грађана и која не захтевају никакве информације, осим оних које располажу њихове општине, спусте тамо где грађани то могу да раде.

''То је децентрализација, то је спуштање власти тамо где грађани на њу могу најбоље да реагују'', рекла је Удовички.

Она је као пример навела да се у односу на Републику данас "за све лупају три печата" када су у питању грађани Београда - министарства, града и градске општине.

''Мислимо да то треба упростити и биће упросћено овом иницијативом'', уверена је Удовички.

Градоначелник је оценио да измене дају могућност да град преузме одговорност и овлашћења за неке ствари важне за грађане Београда и да коначно град, као водећа локална самоуправа, добије могућност да сам управља неким стварима који су за њега важни.

Он се нада да ће се закон у наредних неколико седмица наћи у скупштинској процедури као би био усвојен до краја лета.

Према његовим речима, усвајањем закона и изменама Статута града који се очекују до краја године, Град би у 2016. годину ушао са новим овлашћењима.

Мали је објаснио да је циљ да Град после више година губљења те надлежности врати и почне сам да брине о неким стварима важним за грађане Београда.

''Првенствено мислим на нашу жељу да преузмемо неку надлежност над инспекцијама у граду, као што је туристичка инспекција с обзиром на то да желимо да се бавимо хостелима и уређењем њиховог рада. Такође, желимо да преузмемо овлашћење и одговорност да се бавимо шумама и да Липовачку, Авалску шуму, Кошутњак уредимо на прави начин'', рекао је Мали.

Он је навео да Град жели да преузме и одговорност за рад катастра који тренутно није у његовој надлежности, а највећи број притужби грађана на рад Градске управе је управо рад катастра.

''Желимо да преузмемо велики број овлашћења која се односе на станоградњу собзиром да имамо проблема са фасадом која пада и лифтовима који не раде. Желимо да имамо могућност да инспекција града Београда буде та која ће утврдидити и дати налог да се неке ствари промене'', рекао је Мали.

Према његовим речима, жеља је и да се испуни предизборно обећање да ће градске општине добити већа овлашћења тако да грађани који живе све могли да завршавају у својим срединама.

 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару