Читај ми!

Усвојени извештаји о раду регулаторних тела

Скупштина Србије усвојила је закључке и препоруке скупштинских одбора на извештаје независних државних органа.

16.35 - Посланици усвојили извештаје о раду независних државних органа.

15.05 - Посланици најавили подршку извештајима Државне ревизорске институције и Агенције за борбу против корупције.

12.55 - Директорка Агенције за борбу против корупције Татјана Бабић изјавила да је Агенција 2013. године била десет пута активнија у контроли имовине функционера у односу на претходне три године заједно.

12.40 - Председник ДРИ Радослав Сретеновић изјавио да та институција намерава да повећа број субјеката ревизије и њен обухват, због чега се мора кадровски ојачати.

11.45 - Повереница Невена Петрушић изјавила да би волела да Скупштина нађе механизме за превентивно сузбијање дискриминације у друштву.

11.20 - Родољуб Шабић рекао да у последње три године надлежна министарства нису покренула ниједан поступак против прекршилаца закона о слободном приступу информацијама.

10.05 - Настављена седница Скупштине посланичким питањима.

Скупштина је усвојила извештаје о раду повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности за 2013. годину, поверенице за родну равноправност, као и извештај заштитника грађана за прошлу годину.

Усвојени су и закључци о раду Агенције за борбу против корупције за 2013. годину, са Извештајем о спровођењу Националне стратегије за борбу против корупције, који је поднела Агенција за борбу против корупције, као и о извештају о раду Државне ревизорске институције за 2013.

Гласању о извештајима о раду пет органа претходила је обједињена дводневна расправа

Повереник за информације од јавног значаја Родољуб Шабић изјавио је на седници Скупштине да у последње три године надлежна министарства нису покренула ниједан поступак против прекршилаца закона о слободном приступу информацијама и да тај закон крше само фунцкионери.

Говорећи о питању ефикасности институција, Шабић је истакао да се у 93 одсто случајева интервенција повереника показала успешном што је ижузетно висок степен ефикасности.

Шабић је на почетку обраћања рекао да не жели да спекулише шта је заправио био узрок јучерашњег случаја, када му није било одобрено да се обрати у Скупштини.

"Не знам шта је заправо био узрок, незнање или нешто горе, али бојим се да је добар део грађана закључио да је нешто горе. Прво што сам запамтио јесте начин на који ми је реч одузета. Мислим да је веома потребно да се ствари у овој држави одвијају у складу са Уставом, законом и Пословником, а не да неко има права да говори ако му то неко дозволи", закључио је Шабић.

Повереница за заштиту равноправности Невена Петрушић изјавила је да би волела да Скупштина Србије нађе механизме за превентивно сузбијање дискриминације у друштву.

Петрушићева је подсетила да је у јуче поднетом Извештају о раду предложено 20 препорука које ће, како је рекла, ако буду спроведене у дело омогућити друштво једнаких људи у Србији.

Председник Државне ревизорске институције Радослав Сретеновић изјавио је у парламенту да ДРИ намерава да повећа број субјеката ревизије и њен обухват, због чега се мора кадровски ојачати.

Сретеновић је рекао и да је ДРИ у 2013. години због утврђених неправилности поднела 208 захтева за покретање прекршајног поступка, 18 пријава за привредни преступ и 51 кривичну пријаву.

Директорка Агенције за борбу против корупције Татјана Бабић изјавила је да је Агенција у 2013. години била 10 пута активнија у области контроле имовине и прихода јавних функционера у односу на претходне три године заједно.

Бабићева је истакла да је од 56 захтева за покретање прекршајних поступака, у само девет случајева донета првостепена пресуда, а како је оценила, отежавајућа околност за Агенцију је неконзистентност прописа који регулишу материју сукоба интереса.

Посланик СНС-а Верољуб Арсић рекао је да је скупштина спремна да о свим предлозима које су дали Агенција и ДРИ расправља и стави их у одређени законски оквир, да он буде спроводљив и у складу са Уставом.

"Ако направимо закон који не може да живи у пракси, онда имамо проблеме и оних који треба да врше надзор над спровођењем тог закона и оних који спроводе тај закон", рекао је Арсић.

СПС ће, како је рекао посланик Неђо Јовановић, гласати за закључке ресорних одбора, чиме ће пружити и подршку извештајима независних тела.

И посланик ПУПС-а Момо Чолаковић је најавио да ће ПУПС подржати све препоруке из извештаја ДРИ и да ће инсистирати на томе да се оне непосредно спроводе.

Подршку предложеним извештајима најавила је и посланица ДХСС-а Олгица Батић која је констатовала да Закон о Агенцији за борбу против корупције садржи мноштво мањкавости и правних празнина, те да отвара могућност злоупотреба.

Посланик Нове странке Зоран Живковић критиковао је актуелну власт, наводећи да је у парламенту синоћ "симболично завршена расправа, која говори о степену људских права и праву на равноправност и заштиту грађана".

Живковић је рекао и да у Србији постоји имовина која је државна и у завршном рачуну није исказана, а вредна је 14,5 милијарди евра, као и да је на незаконите набавке отишло 31 милијарда динара.

Њему је реплицирао Арсић који је навео да су ревизијом у 2013. години били обухваћени извршни органи власти из 2012., 2011. године и ранијих година.

Одбор за људска и мањинска права и равноправност полова одбио је амандмане поднете на предлоге закључка тог скупштинског тела, а у вези са извештајима омбудсмана и повереника за заштиту равноправности.

Председник Одбора Мехо Омеровић рекао је Танјугу да су поднета укупно три амандмана и да су их поднели представници посланичке групе СДА Санџака - Сулејман Угљанин, Сабина Даздаревић и Енис Имамовић.

Омеровић је навео и да је Одбор за рад, социјална питања, друштвену укљученост и смањење сиромаштва одредио да Мујо Муковић (СНС) буде члан те комисије.

Такође, Скупштина је констатовала посланички мандат новом посланику НДС-а Слободану Хомену, који ће бити посланик те странке уместо Миодрага Ракића који је преминуо.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару