Читај ми!

Николић: Србија мора да се опорави

Председник Томислав Николић рекао је у интервјуу француском дневнику "Кроа" да Србија мора да се опорави од последица поплава и да ће 75 одсто трошкова отклањања штете сносити држава и појединци.

Николић је истакао да је Србија кроз своју историју бивала у ситуацијама "у којима се можда неко други не би опоравио".

"Ова катастрофа је природна. У целој несрећи народ се потпуно ујединио и стао уз своју власт", рекао је Николић. 

Према његовим речима, Србија се добро организовала, грађани су апслоутно учествовали у спасавању људи и имовине. Врло брзо нам је притекла техничка помоћ из многих земаља, додао је Николић.

"Имамо огромне штете на енергетским објектима, путној инфраструктури, а у приватној имовини - куће, имања, засади, стока - све је отишло и нестало", нагласио је председник Србије.

"Мислим да ћемо од све помоћи која нам пристиже са свих страна отклонити четвртину штете. Све остало ће бити на терет државе и појединаца. Ми ћемо обезбеђивати грађевински материјал, столарију, они ће обезбеђивати физичку радну снагу. Србија мора да буде велико градилиште", рекао је Николић.

Николић, који је протекле недеље боравио у Паризу и разговарао са председником Француске, рекао је да је Оланд прихватио његов позив да посети Србију, као и да је Оланд упутио позив премијеру Александру Вучићу да дође у Париз.

Говорећи о европским интеграцијама, Николић је рекао да Србија испуњавањем услова за пријем у ЕУ уређује саму себе, а то да ли ће и када постати чланица Уније зависи више од ЕУ него од Србије.

"Хипотетички гледано, и да нас не приме у ЕУ, ми ћемо своју земљу уредити по европским правилима зато што је филозофија живота у ЕУ - уређено друштво, стабилна економија, слободно тржиште, људска и мањинска права - идеал коме тежи и Србија", рекао је Николић.

Коментаришући јачање десничарских партија и хомофобије на изборима за европски парламент, Николић је рекао да у Србији не постоји таква појава и да је то у последње време феномен ЕУ.

"Ја мислим да се многи ваши грађани осећају као бродоломник који је ушао у чамац и мисли да више ништа не може да му се деси. Није чланство у ЕУ спас од свих проблема, није ЕУ ковница злата да свако захвати колико може", рекао је Николић, додајући да су се неке државе и грађани можда превише "размазили".

На питање како објашњава феномен "југоносталгије" у многим бившим републикама, Николић је изразио уверење да је у питању "економска носталгија".

Србија је у међувремену, према његовим речима, успоставила изванредне односе са свим државама региона, а у односима с Хрватском једино постоји "бесмислени процес пред Међународним судом правде" по међусобним оптужбама за геноцид.

Говорећи о украјинској кризи, Николић је рекао да Србија има превише својих мука да би размишљала "о томе како се велики свађају и када ће велики да се помире".

"И сами смо жртве тога што у свету не постоје правила и што се поједине државе различито понашају у истим ситуацијама, па негде признају право народа на самоопредељење, а негде не признају", рекао је председник Србије.

Упитан да објасни шта значи то да је и Србија жртва, Николић је одговорио: "Како нисмо жртва када је скоро половина света признала независност Косова и Метохије?"

Поручио је да Србија неће мењати однос ни према Русији ни према ЕУ и да жели што дуже да остане ван тог сукоба.

Поводом обележавања стогодишњице Првог светског рата, Николић је рекао да Србија нема чега да се стиди, као ни Француска.

"Ми смо те (1914.) године нападнути од стране много јачих сила. Јуначки смо се борили да одбранимо своју државу", нагласио је Николић.

Коментаришући покушаје да Србија буде оптужена за избијање рата, Николић је подсетио да су узроци и последице истражени, да је по окончању рата одржано међународно суђење на којем су утврђени кривци и да је 100 година касније тешко променити чињенице.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару