Читај ми!

Барозо: Помоћи ћемо Србији и БиХ

Европска комисија интензивно ради у координацији са земљама чланицама да се помогне земљама Балкана, саопштио је председник Комисије Жозе Мануел Барозо.

Председник Европске комисије Жозе Мануел Барозо рекао је касно синоћ након неформалног самита европских лидера у Бриселу да ће ЕУ помоћи Србији и Босни и Херцеговини да преброде последице поплава.

"Комисија интензивно ради у координацији са земљама чланицама да се помогне земљама Балкана", рекао је Барозо новинарима после радне вечере 28 шефова држава и влада земаља чланица ЕУ.

Подсетио је да је ЕУ одмах након првих захтева за помоћ из Србије и БиХ послала стручњаке, чамце и хеликоптере да помогне угроженом становништву.

"Сем тога, имамо и средства из фонда солидарности, којима Србија може да приступи као да је чланица ЕУ", указао је Барозо, додајући да је сада на влади Србије да достави извештаје о штети.

Лидери Европске уније су изразили солидарност с народима Србије, Босне и Херцеговине и Хрватске који су претрпели најтеже поплаве за дуже од века, и навели да ЕУ пружа помоћ и да ће процењивати даље потребе.

То је на завршетку заседања саопштио председник Европског савета Херман ван Ромпеј који је рекао да су лидери Уније "размотрили ситуација с поплавама на Балкану, а Европска комисија снажно ради на усаглашеном приступу томе тако да опипљиво искаже солидарност".

Европска комисија донела je раније одлуку да издвоји додатних 65 милиона евра за отклањање последица великих поплава које су погодиле Србију и БиХ.

Из ИПА фондова 30 милиона евра

Заменик шефа Делегације ЕУ у Србији Оскар Бенедикт каже да је Европска унија наменила Србији помоћ за санирање последица поплава од 30 милиона евра из ИПА фондова, а да би ускоро могло да се нађе и већи износ средстава из других извора.

"Одлучили смо да се настави са хуманитарном помоћи, а радимо на томе да се уз помоћ различитих инструмената и експертиза пронађе још новца", рекао је Бенедикт новинарима на скупу "Заједничка спољна и безбедносна политика ЕУ и земље кандидати".

Брисел ради на томе да се нађе још неопходних средстава и из других извора осим ИПА фондова..

"Оно што је најважније је да не можемо само да упутимо новац, морамо тачно да знамо за што ће бити употребљен. Зато јер одлучујућа улога Владе Србије која мора да направи први корак, јер не желимо да реагујемо као донатори", објаснио је Бенедикт и додао да ће ЕУ обезбедити стручњаке који ће проценити штету насталу од катастрофалних поплава.

Заменик шефа Делегације ЕУ је указао да ЕУ у том погледу има веома добре контакте са Канцеларијом за Европске интеграције, а како је рекао требало би да буде формирана и нова канцеларија у Србији за ову сврху.

Бенедикт је подсетио да је ЕУ у првим данима поплава реаговала слањем тимова и хуиманитарне помоћи и навео да су неки од њих и даље у Србији.

"Сада прелазимо на другу фазу која се тиче проблема који ће настати после повлачења воде, а који се највише тичу изградње и реконструкције оног што је уништено", рекао је Бенедикт.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару