Дрецун: Глас Срба има историјску тежину

Избори у Косовској Митровици имају посебан значај јер кроз Заједницу српских општина треба до добијемо механизам којим држава Србија може пресудно да утиче на положај српског народа на Космету и штити своје виталне интересе у нашој јужној покрајини, каже Милован Дрецун.

Председник Одбора Скупштине Србије за Косово и Метохију Милован Дрецун изјавио је да глас Срба у северном делу Косовске Митровице, на данашњим поновљеним локалним изборима, има историјску тежину, јер су ти избори изузетно значајни за српски народ у Покрајини и за државу у целини.

Срби у Северној Митровици морају да постану "свесни чињенице да не одлучују само о судбини сопствене породице већ, што директно што посредно, о целокупном српском народу у Покрајини, односно о даљој борби државе Србије за спречавање коначне сецесије Космета, као и о њеном просперитету и положају у међународној заједници", рекао је Дрецун.

Oн је за Дневник истакао да ово јесте преломни тренутак у уобличавању и начину реализације будуће државне политике према Косову и Метохији, у опстанку и просперитету српског народа на Косову и Метохији.

Дрецун је оценио да ти избори имају посебан значај јер "кроз Заједницу српских општина треба да добијемо механизам којим држава Србија може пресудно да утиче на положај српског народа на Космету и штити своје виталне интересе у нашој јужној покрајини.

Сматра да се ситуација, у односу на ону од 3. новембра, значајно изменила у позитивном смислу јер, како је рекао, међународна заједница је изразила пуну спремност да пружи још једну шансу Србима у Северној Митровици и извлачећи поуке из првог изборног круга, "сада ће се много одлучније спречавати свако ремећење изборног процеса".

"И држава Србија је са своје стране предузела мере да се овог пута не догоди "преливање" појединаца или групица из централне Србије који би могли да угрозе безбедност грађана који желе да изађу на биралишта", истакао је Дрецун.

Он је нагласио да би, после ових локалних избора, северна Митровица требало да буде "стожер окупљања српског народа", управо преко Заједнице српских општина и да се одатле "шири све оно што треба да представља позитивне процесе ради стварања услова за бољи и квалитетнији живот нашег народа на Косову и Метохији".

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару