Читај ми!

Дрецун: Курти антисрпском реториком мотивише екстремне Албанце да нападају Србе

Председник Одбора за одбрану и унутрашње послове Скупштине Србије Милован Дрецун каже да Аљбин Курти и његов режим настоје да максимално отежају и онемогуће живот српском народу на КиМ, посебно на северу. Питање је дана када ће ударити на образовни и здравствени систем који функционишу у српским срединама, сматра Дрецун.

Службеници агенције за приватизацију су затворили бензинске пумпе "НИС Петрола" у северном делу Косовске Митровице, Зубином Потоку и на језеру Газиводе, јер наводно нису пословале са лиценцом надлежног министарства.

Председник Одбора за одбрану и унутрашње послове Скупштине Србије Милован Дрецун оцењује у разговору за РТС да је то саставни део политике Аљбина Куртија према српском народу на КиМ.

"Он и његов режим настоје да максимално отежају и онемогуће живот српском народу на КиМ, посебно на северу и да све што има везе са државом Србијом и све српске институције онемогуће у раду. Питање је дана када ће ударити на образовни и здравствени систем који функционишу у српским срединама", навео је Дрецун.

Институционални и физички терор над српским народом

Истиче и да је кључна карактеристика Куртијевог режима да уместо грађења суживота и помирења, иде потпуно другим путем и спроводи институционални и физички терор над српским народом.

"У институционалном смислу да су Срби обесправљени, да су грађани другог реда на КиМ, да су дискриминисани када су у питању полиција, судство, онемогућени су у заштити отете имовине и заштите од пљачке и држи на налегалан начин власт на северу", објаснио је Дрецун.

Наводи да се физички терор спроводи преко припадника специјалних параполицијских јединица и тако што својом снажном антисрпском реториком и терорисањем народа Курти мотивише екстремне Албанце да свакодневно на етничкој основи нападају Србе и њихову имовину, СПЦ и свештенство.

"Кад видите свеукупно понашање режима у Приштини, који се усуђује и да иде на онемогућавање рада бензинских пумпи, на снабдевање лековима и храном, онда не треба да нас чуди преко 500 етнички мотивисаних напада на Србе", поручио је Дрецун.

Прећутна подршка Запада

Председник Одбора за одбрану и унутрашње послове Скупштине Србије је рекао и да Крути користи антисрпску политику како би добио већу подршку албанског бирачког тела, поготово међу младима и да стално подиже праг нетрпељивост и према Србима.

Куртију то одговара да добије нови мандат, напомиње Дрецун.

Додаје и да он има прећутну пордшку, будући да западне државе не чине ништа да га зауставе у терорисању Срба.

"Не да не спречавају, чак и охрабрују најавом да ће укинути мере уведене због изазивања кризе на северу КиМ, отворене су најаве да је циљ чланство Косова у НАТО и да се угура у Савет Европе како би се обесмислила прича о ЗСО", наводи Дрецун.

Све се, каже, свело на то да ли ће се Курти умилостивити да пошаље тзв. Уставном суду на разматрање предлог нацрта стаута о зсо који је урадила ЕУ као посредник.

"То нису ни гаранције да ће бити формирана ЗСоп, већ политичка манипулација која треба да покаже да Приштина спроводи оно што је у француско-немачком предлогу, а Београд прикаже као неконструктиван и онда да притисак буде на Београду", закључио је Дрецун.

Цело гостовање Милована Дрецуна можете погледати у видеу на почетку текста.

среда, 17. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару