Читај ми!

Војводина (ни)је пред изборима

После Београда, тема је власт у Војводини. Напредњаци се надају изборима. Демократе поручују да ДС има већину у Скупштини Војводине и да та тема не заслужује велику пажњу.

Седница Скупштине Војводине о трошењу буџета била је повод за опозициону Српску напредну странку да још једном понови захтев за промене у покрајини. Истовремено, испред зграде парламента, премијер Војводине Бојан Пајтић и лидер демократа Драган Ђилас обратили су се новинарима критикујући републичку власт и недавно хапшење функционера ДС-а Борислава Новаковића.

Арена се из Београда преселила у Нови Сад. Пошто су претходних дана напредњаци и демократе укрстили копља због власти у главном граду, сада је тема власт у Покрајини.

"Ситуација коју имамо иза нас и нешто што очекујемо у будућности сигурно ће довести до тога да ће неко можда из моралних разлога, или неких других, ипак схватити да је време да поднесе оставку и да се распишу нови покрајински избори", каже Предраг Матејин из СНС-а.

Драгослав Петровић из ДС-а каже да ДС има већину у Скупштини Војводине и да та тема не заслужује велику пажњу.

И док се у скупштинском холу водила полемика о покрајинској власти, испред зграде Скупштине новинарима су се ванредно обратили војвођански премијер Бојан Пајтић и лидер демократа Драган Ђилас. Оштро критикују републичку власт оптужујући је због хапшења политичких противника, међу којима је и демократа Борислав Новаковић.

"Бора Новаковић није једни човек који је у последњих 14 месеци оптужен на правди бога, то је само један у низу доказа да су у питању политички, а не правосудни процеси", каже Ђилас.

"На овакав начин политичким хапшењима, са једне стране прави се димна завеса око смене Драгана Ђиласа која се дешавала истог дана, а са друге стране се покушава дестабилизовати скупштинска већина у Војводини", каже председник Владе Војводине Бојан Пајтић.  

Напредњаци поручују да је понашање демократа доказ криминализације те странке.

"Овај перформас представља грубо кршење моралних и људских права, долазак Пајтића и Ђиласа испред Скупштине Војводине само је притисак на легално изабране институције, притисак на судство које су они сами реформисали и судије које су сами изабрали", каже Матејин.

ДС у Покрајини са Лигом социјалдемократа Војводине и Савезом војвођанских Мађара има скоро двотрећинску већину. За сада нема најаве да би коалициони партнери могли да ускрате подршку демократама.

Међутим, председник ЛСВ-а Ненад Чанак у интервјуу Политици поздравља успехе Владе Србије када је реч о Косову и Европи, а за првог потпредседника Владе Александра Вучића каже да је озбиљан човек и политичар од речи. Ипак, каже да не види разлог за раскидање покрајинске коалиције.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
7° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи