Читај ми!

Ванредна седница Скупштине Србије о литијуму у понедељак у 14 сати

На захтев 86 народних посланика, у понедељак, 30. септембра у 14 сати, почеће ванредна седница парламента на којој ће се расправљати о литијуму. Претходно ће посланици, у преподневним сатима, завршити расправу о ребалансу буџета.

Како је саопштено из Скупштине Србије, председница Народне скупштине Ана Брнабић сазвала је Треће ванредно заседање за понедељак, 30. септембар, са почетком у 14 часова.

Пре ванредне седнице, биће одржан наставак седнице о ребалансу буџета.

Посланици опозиције предложили су почетком септембра измене и допуне Закона о рударству и енергетици, којима се тражи забрана истраживања и експлоатације литијума и бора.

Опозициони посланици, као и самостални, њих 86, су иницијативу за одржавање седнице поднели 10. септембра, а истог дана је председница парламента Ана Брнабић најавила да ће предлог ставити на дневни ред у складу са законским роковима.

"Лично, једва чекам ову седницу, да видимо заиста ко је за шта одговоран у овој земљи, што се тиче овог пројекта у последње 23 године", рекла је тада Брнабић на конференцији за новинаре.

Предлагачи закона су тражили да се измене и допуне закона донесу по хитном поступку, а за представника предлагача одређена је посланица Еколошког устанка Данијела Несторовић.

У Предлогу измена и допуна Закона о рударству и геолошким истраживањима, између осталог, у члану 4а, тражи се забрана примењених геолошких истраживања, експлоатације и прераде бора и литијума.

Претходно ће сутра од 10 часова посланици, на седници која је почела прошлог понедељка, наставити расправу о амандманима на ребаланс буџета.

Седница о литијуму почиње у ванредном заседању које траје до 30. септембра у поноћ.

Током расправе о ребалансу буџета претходних дана полемисало се да ли ће седница о литијуму, на предлог опозиције, бити заказана, а Брнабић је истицала да су опозициони посланици тражили да се о томе расправља на ванредном заседању, а да су при том поднели 146 амандмана на законске предлоге, међу којима је и ребаланс буџета.

Устав Србије, у члану 106, прописује да се Народна скупштина састаје у два редовна заседања годишње и да прво редовно заседање почиње првог радног дана у марту, а друго првог радног дана у октобру и да не може да траје дуже од 90 дана.

Истим чланом Устава је прописано да се Народна скупштина састаје у ванредно заседање на захтев најмање трећине народних посланика или на захтев Владе, са унапред одређеним дневним редом.

понедељак, 30. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи