Читај ми!

Тадић: Датум зависи од Немачке

Одлука о томе да ли ће Србија у јуну добити датум за почетак преговора о чланству у Европској унији зависи од Немачке, каже бивши председник Србије и почасни председник ДС-а Борис Тадић.

Бивши председник Србије и почасни председник Демократске странке Борис Тадић изјавио је ФоНету да пре свега од Немачке зависи одлука да ли ће Србија у јуну добити датум за почетак преговора о чланству у Европској унији.

Тадић је напоменуо да ће се, поводом датума, "све десити у фебруару", јер ће се у току месеца знати да ли ће администрација немачке канцеларке Ангеле Меркел упутити Бундестагу иницијативу да се Србији одобри почетак преговора.

Према његовим речима, треба видети да ли ће у фебруару та иницијатива бити упућена немачком парламенту, који би у јуну могао да одлучи о датуму за преговоре.

"Да ли ћемо добити датум за преговоре или ћемо добити нешто што личи на датум за преговоре, што би у нашој јавности било представљено као велико остварење, а не суштински велико остварење - видећемо", нагласио је Тадић.

Он је објаснио да људи који се баве политиком занемарују збивања у другим земљама, а један од најважнијих је изборни процес у Немачкој септембра ове године.

"Зашто сам инсистирао на расписивању избора? Због тога да бисмо добили што пре датум за преговоре. Зато што улазак у изборну кампању у Немачкој, као и у свакој другој земљи, смањује вероватноћу да ми добијемо датум за преговоре", објаснио је Тадић.

"Због чега сам инсистирао на изборима у мају и зашто сам скратио председнички мандат? Због тога што смо до краја 2012. године били у прилици да решимо један од кључних проблема са којима се суочавамо, питање Косова и Метохије", прецизирао је Тадић.

"Моја намера је да била да изађем са планом у четири тачке, као офанзивним планом", рекао је Тадић, "како бисмо добили датум за преговоре и на свеобухватан начин решили проблем Косова".

"То је била једна ризична политичка операција, али је она је била једина која ми је остала на располагању, имајући у виду, не само наше изборне радње, већ и изборне радње у кључним земљама од којих зависи датум за преговоре које Србија треба да добије", оценио је Тадић.

Он је истакао да је добијање датума за почетак преговора има кључни значај, јер процес интеграција тада постаје неповратан и није га могуће довести у питање.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 02. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи