Читај ми!

Руска подршка долару

Амерички долар треба да остане светска валута и не треба да се планира било какво друго платежно средство као земена за њега, истакао помоћник руског председника Аркадиј Дворкович.

Русија сматра да долар не треба мењати ни за какав други платежни инструмент, изјавио је помоћник председника Русије Аркадиј Дворкович.

"Ми сматрамо да долар и даље треба да игра значајну улогу у међународном валутно-финансијском систему", рекао је Дворкович у интервјуу телевизији Russia Today.

Помоћник руског председника је додао да евро, такође, има прилично важну улогу, која је тренутно умањена због постојећих ризика у еврозони.

"Међутим, и поред подршке долару, руски став је да постојећу групу светских валута треба проширити укључивањем кинеског јуана, рубље и неких других валута", истиче Дворкович.

"Кина постепено реформише свој финансијски систем, чинећи га отворенијим за цео свет", рекао је Дворкович, додавши да стручњаци и политичари сматрају да ће кинеска валута у одређеном тренутку заузети значајно место у међународном валутно-финансијском систему, али да ће међународна заједница користити и друге инструменте.

Говорећи о руској валути, помоћник руског председника је оценио да је мало вероватно "да ће рубља имати тако значајну улогу као долар, евро или кинески јуан", узимајући у обзир садашње стање економије Русије и њених суседа.

"Међутим, рубља може да игра одређену улогу ако Русија буде успешно развијала своју економију и ако уроде плодом напори за стварање међународног финансијског центра у Москви", подвукао је Дворкович.

"Русија сматра да је ради успостављања чвршће дисциплине у глобалном финансијском систему неопходно користити и неке инструменте Међународног монетарног фонда, као што су специјална права вучења", рекао је помоћник руског председника.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 23. јун 2024.
22° C

Коментари

koga je stid od lepote
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo!
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Лепше Боље Паметније
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Negovanje antivrednosti
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Svaka čast
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару