Читај ми!

Зашто се распао електроенергетски систем у Албанији, Црној Гори, БиХ и Хрватској

Потрошња струје је већа и 30 одсто него у истом периоду прошле године. Током јучерашњег колапса у Албанији, Црној Гори, Босни и Херцеговини и Хрватској, Србија је успела да одржи стабилност електроенергетског система, а помагала је и суседима. Иако је снабдевање струјом у региону стабилизовано, сви су у приправности.

Стабилности српског енергетског система допринела су велика улагања последњих година оцењује министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић.

За кризне ситуације "Електромрежа Србије" већ има 15 хаваријских мобилних далековода, а предузимају се и додатне мере на јачању преносног и производног система земље.

Још од среде, када је почео врели талас, и у ЕПС-у и у ЕМС-у, каже министарка, упаљен је аларм приправности, што је одржало и стабилности снабдевања.

"Морамо да будемо максимално посвећени и ангажовани, да све колеге запослене у електроенергетском систему буду у предострожности да би нагледали ситуацију. Јер оно што се десило јуче уопште није једноставно", каже Ђедовић Хандановић.

Истиче да је у питању један од највећих прекида у последњих 20 година, после оног који се десио у Италији, који је захватио и део Швајцарске.

"Сви системи у региону су повезани – земље између себе, али и са европским преносним системима", рекла је министарка подцртавајући комплексност ситуације.

Термоелектрана у БиХ и даље ван погона 

У региону сви имају струју, а једна термоелектрана у Босни и Херцеговини још је ван погона, јер се производни капацитети постепено пуштају на мрежу да не би дошло до нових оптерећења.

У свим земљма прате ситуацију како би, кажу, брже реаговали у случају да се нешто слично понови.

"Цео систем континталне Европе је увезан и то има и предности и мане", каже Данко Блажевић, водитељ Сектора за вођење електроенергетског сустава Хрватског оператора пријеносног сустава.

Тврди да су предности да је могуће увозити продавати електричну енергију, а мана да се поремећаји преносе из једног система у други.

Санација последица и докучивање шта се десило

Дан после распада електроенергетског система у четири земље региона, анализира се ситуација и отклањају последице.

Највише посла имали су мајстори који поправљају лифтове, који су услед нестанка струје остали заглављени. Регулисан је и ваздушни саобраћај.

Прва незванична сазнањма указују на то да је колапс кренуо из Албаније, а тропско време је додатно отежало ситуацију.

"Пошто је дошло до поремећаја на интерконекцији Грчка-Албанија, линија која је имала домино ефекат, имали смо нестанке струје широм Албаније", каже Белинда Балуку.

Балуку објашњава да прелиминарнарне анализе сугеришу да је овај технички проблем створио велико оптерећење преносног система и екстремно високе температуре којима је Албанија погођена.

Директор националног диспечерског центра Ранко Реџић каже да су догађаји овог типа регионални и међународни, а њих истражује Европско удружење оператера преносног система(ЕНЦО) којим управља Европска комисија.

Реџић истиче да ће ЕНЦО формирати тело које ће до детаља да истражи узроке и дати одговарајући извештај.

Из Брисела саопштвају да је истрага почела и већ прикупљају техничке податке о догађају који је уздрмао стабилност снабдевња струјом Балкана.

четвртак, 27. јун 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару