Ђедовић Хандановић: Сви смо у приправности, јуче смо обезбедили додатна напајања за регион

Министарка енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић рекла је за РТС да је ситуација у Србији била стабилна и да ће тако и остати. Објашњава да се од 2015. доста улагало у електроенергетски систем и да су интерконекције са Црном Гором, БиХ и Хрватском и јуче биле у функцији. Ми смо обезбедили додатна напајања за регион и ја сам заиста поносна на то, рекла је министарка.

Још се истражује како је јуче дошло ко колапса у снабдевању струјом у Албанији, Црној Гори, Босни и Херцеговини и Хрватској, који је забринуо читаву Европу, али претпоставља се да су томе допринеле и тропске температуре.

Председник Александар Вучић позвао је министарку енергетике да обезбеди да енергетски систем у Србији нема прекида у снабдевању струјом, а надлежне из свих сектора система за енегетску безбедност - ЕПС, ЕМС и друге, да њихови радници не иду кућама, већ да сви буду ангажовани на обезбеђивању енергије. Поручио је да Србија мора да има енергију све време.

Министарка енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић рекла је за РТС да је ситуација у Србији била стабилна јуче, као и да је стабилна и данас. Наводи да је, према информацијама које има од колега из региона, ситуација и у тим државама тренутно стабилна.

“Морамо да будемо максимално посвећени и ангажовани, да све колеге у електроенергетском систему буду у предострожности и да надгледају ситуацију“, рекла је министарка гостујући у Дневнику РТС-а.

Наводи да оно што се јуче десило у региону није нимало једноставно.

“То је један од највећих прекида у последњих 20 година, после онога који се десио у Италији, који је захватио део Швајцарске и то у европском преносном систему, јер су сви системи у региону и повезани, земље између себе, али и са европским преносним системима. Тако да је ситуација поприлично комплексна и морамо бити и били смо, али ћемо и остати посвећени", рекла је министарка Ђедовић Хандановић.

Министарка је истакла да су сви у електроенергетском систему били у приправности откако је у среду у регион дошао афрички топлотни талас.

“Апсолутно су сви били под алармом и то се показало јуче и на делу, успели смо да систем одржимо стабилним. Код нас ниједног момента није било прекида, а Електропривреда је, с друге стране, обезбедила довољну количину електричне енергије“, навела је министарка.

Интерконекције са Црном Гором, БиХ и Хрватском и јуче су биле у функцији

Указује да се у електроенергетски систем улагало од 2015, да је доста инвестиција завршено, као и да је доста њих у фази завршетка.

“Ове године ћемо имати и нова постројења на мрежи, али и додатна и у првој половини наредне године. Преносни систем смо јачали у претходним годинама и то се видело. Међутим, ми смо сви увезани и битно је да ми јачамо наше интерконекције, а имамо их осам“, поручила је министарка.

Север Црне Горе је захваљујући повезаности са нашим системом остао у раду, као и ТЕ "Пљевља", рекла је Ђедовић Хандановићева додајући и да су интерконекције са Босном и Херцеговином и са Хрватском потпуно биле у функцији.

“С обзиром на то да су термоблокови у Босни и Херцеговини испали, ми смо обезбедили додатна напајања колегама у региону и ја сам заиста поносна на то“, навела је гошћа Дневника РТС-а.

ЕМС има 15 стубова за случај хаварије

На питање може ли Србија брзо да реагује када се десе овакве ситуације, министарка одговара да може и да је то показала у неким од претходних ситуација, када су се дешавали кварови на мањем нивоу.

"Имали смо у Шиду један квар који је саниран веома брзо, за један дан, када је неколико стубова остало оштећено или су се потпуно поломили. Електромрежа Србије има 15 хаваријских стубова, што се показало одлично. Радиће на томе и да набаве додатне стубове. Значи да можемо да реагујемо брзо, да можемо да отклонимо кварове тамо када се десе и где се десе", рекла је министарка Ђедовић Хандановић.

Објашњава да изазови постоје и лети и зими због повећане потрошње електричне енергије, као и да је потребно да се обезбеди довољна количина енергије, али и да се улаже како у преносни, тако и у дистрибутивни систем.

Потрошња струје у претходним данима била већа и за 30 одсто него претходног јуна 

Министарка Ђедовић Хандановић је рекла и да је сваки пут када су температуре преко 30 степени, потрошња већа од 15 до 20 одсто, а у претходним данима потрошња је била већа и до 30 одсто него у јуну прошле године.

"И то није мало, то је негде еквивалентно неких преко 600 мегавата, односно термокапацитету ТЕНТ-а Б и грађани треба тога да буду свесни, да треба да будемо рационални и лети као што смо били зими. Ми смо зими успели да имамо и смањену потрошњу, грађани су и мање трошили и штедели и заиста хвала им на томе и да останемо исто толико рационални и лети јер су и лети системи преоптерећени", закључила је министарка Дубравка Ђедовић Хандановић.

четвртак, 27. јун 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару