Цене станова годинама у порасту, најлакше се продају они најскупљи

Ове године најскупљи стан продат у Србији је на Врачару и коштао је 1,22 милиона евра. У тој београдској општини најскупљи су квадрати. Иду и преко 10.000 евра, а гаражно место кошта чак 73.000 евра, подаци су Републичког геодетског завода. А они који станове продају кажу да цене већ годинама расту, али да се за оне скупље, купац лакше нађе без ценкања.

Ако желите да живите у Београду или неком од других већих градова то ће вас доста коштати. Ипак у време када штедња у банкама више личи на чување новца у сефу него на инвестицју, некретнине су на цени .

"Куповина је код нас постала ствар сигурности, aли и прилива капитала. То је нека профитна стопа од неких пет, шест одсто на годишњем нивоу. Рецимо за двадесет година се исплати та куповина, a што се тиче количине пара, откуд те паре. Прво нисте имали где да их пласирате ако сте имали вишка. Друго, појавила се одређена количина дознака из иностранства. Pре свега, ту мислим и на одређени број Украјинаца, Руса и Арапа", рекао је Милић Ђоковић, судски проценитељ за некретнине.

Цене луксузних станова у Новом Саду и Нишу иду и до пола милиона евра

И док се за мање станове највише гледа цена и број квадрата, луксузне некретнине купују се на комад, а цену диктирају дизајн, опрема, локација. Ту нема ценкања, а плаћа се углавном готовином. Такви станови и у Новом Саду и Нишу достижу и пола милиона евра.

"Лукс стан када се појави у понуди он није дефинисан по цени по квадрату него је цео пакет урачунат и онда када се то сабере дођемо до тога да добијемо цене које су по квадрату негде четири, пет, шест хиљада, али то није права мера оног што се добија јер у том пакету добија много тога више него што дефинише цена по квадрату", рекао је Драган Рабатић, директор агенције за некретнине у Новом Саду.

Луксузни станови се траже и у Нишу.

"Углавном их траже кеш купци. Кредитни купци су више за неке јефтиније станове који се налазе по ободима града, а у центру града луксузне апартмане станове, већ опремљене, који би били или као инвестиција за издавање или за сам живот траже искључиво кеш купци", рекла је Невена Ђорђевић из нишке агенције за некретнине.

Квадрати су поскупели у целој Европи

Раст цена некретнина, посебно лускузних, почело је у време пандемије. У целој Европи квадрати су поскупели - негде и троструко. Било да је реч о Минхену, Милану, градовима региона за порекло новца се и не пита превише. Ипак наш закон о спречавању прања новца и финанисрању тероризма је јасан.

"За 15.000 евра не можете купити никаву некретнину морате доказати порекло новца, отворити банковни рачун, положити на банковни рачун, постати резидент Србије, затим са тим новцем располагати, евентуално платити некретнину", навео је Бранко Ђорђевић из "Визија Рачуноводство".

Увек има оних који покушавају да нађу рупу у закону и кроз некретнине оперу новац из сиве зоне - и то би, каже, могло бити делимично оправдање надуваних цена некретнина. С друге стране, Београд постаје адреса за све већи број страних и домаћих менаџера, предузетника, информатичара и других са високим примањима.

четвртак, 27. јун 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару