Читај ми!

Гас за рубљу – Европа разматра последице и тражи алтернативе

После обуставе испорука руског гаса Пољској и Бугарској, гас је у Европи поскупео за петину. Иако Бугарска и данас уверава да неће прекидати транзит гаса, у Влади кажу да је наша земља спремна за сваки кризни сценарио. Бугарска тврди да може без руског гаса, а Москва оптужује Пољску да купује руски гас преко Немачке. У Европи се разматрају последице евентуалне гасне кризе и траже алтернативе.

Русија не одустаје од наплате гаса у рубљама. И док светске агенције преносе да су Немачка, Аустрија, Мађарска, Словачка, спремне да прихвате рубљу, за то нема званичних потврда.

Будимпешта само најављује да ће руски гас плаћати на начин који обезбеђује његову испоруку. Брисел је, ипак, категоричан – прелазак на руску валуту је неприхватљив. 

"Питање које је пред нама гласи: да ли би прихватање руског механизма плаћања значило кршење санкција. Наш јасан одговор је: да. Главни разлог је то што се од компанија које купују гас, не тражи само да плате у уговореној валути, већ и серија других потеза који значе кршење санкција", поручује Ерик Мамер, портпарол Европске комисије.

И док се чека 20. мај, рок за плаћање – земље покушавају да повећају залихе. 

Шта је у плану Аустрије, Данске и Пољске 

Карл Нехамер, канцелар Аустрије, каже да је циљ је да се осигура снабдевање енергијом за зиму.

"Ниједан дом у Аустрији не би требало да буде хладан, али је једнако важно да се овим мерама дугорочно обезбеди и аустријска индустрија", указује. 

У Данској страхују од престојеће зиме, а замену за гас многи поново виде у огревном дрвету. 

Петер Шајбел, директор дрвне компаније у Данској, наводи да су продали око 30 до 40 одсто више дрва него прошле године. 

Дан Јоргенсен, министар за климу и енергетику Данске, каже да краткорочно неће бити проблема са снабдевањем, а да се поскупљења могу осетити.

"Дугорочно гледано, ми у Данској можемо бити и под притиском у погледу сигурности снабдевања", каже Јоргенсен. 

Гас у Пољску од данас стиже гасоводом "Јамал", али само из правца Немачке, која је повећала испоруке.  

Шта брине Бугарску

Заустављење производње и веће цене робе, енергената и услуга последице су на које упозоравају у Бугарској после обуставе испорука руског гаса.

"Наше две пекаре користе само гас, па ћемо морати да престанемо да радимо", каже Дмитар Петров, комерцијални директор пекаре у Белославу.

Јорданка Фандакова, градоначеница Софије, указује да имају информације да ће цене грејања за мај бити веће, што их "веома брине". 

Каква је ситуација у Србији

Иако је енергетска ситуција стабилна, надлежни и у нашој земљи, као и у читавој Европи, истичу важност рационалне потрошње енергије.

Србија, кажу, има залихе гаса за месец дана и спремна је у случају прекида дотока. 

Зорана Михајловић, министарка рударства и енергетике, објашњава шта је предвиђено кризним планом. 

"Кризни план каже: супституција гаса неким другим енергентом. Тај други енергент је мазут. Каже и да ако дође до ситуације да баш ничега нема, онда имамо и ограничење испоручених количина. Трећа ствар која може да се деси, о чему можемо да разговарамо, јесте да руски партнер гас пошаље преко Мађарске, јер ми имамо две руте дотока гаса", каже Михајловићева.

У нашој земљи цене и струје и гаса су мировале. Због све јаче енергетске кризе у наредном периоду, најављује се неопходност и повећање цена како би се обезбедио стабилан рад енергетских предузећа.

уторак, 01. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи