Читај ми!

Светски економски токови и рат – како би могао да се размрси нови гасни чвор

Економска новинарка Весна Костић изјавила је за РТС да Европа у овом моменту, нарочито Немачка и Италија, не може да приушти прекид гаса из Русије и да га замени за друге изворе енергије. Потез Русије о поступку плаћања гаса у рубљама, оцењује као одраз политичке моћи коју показује према Западу. Свет, после рата у Украјини, чека стагфлација, каже Костићева.

Руски председник Владимир Путин потписао је указ о новом поступку плаћања руског гаса са "непријатељским земљама" у рубљама који се примењује од данас.

Весна Костић, гостујући у Дневнику РТС-а, објашњава да је познато да ће те земље које раде преко "Гаспром банке", у којој имају рачуне у доларима и еврима, а која није под санкцијама, отварати у истој банци рачуне у рубљама.

"Када плате гас у доларима или еврима, те земље ће дати налог банци да њихове доларе или евре пребаци у рубље. Банка ће новац да узме и на међубанкарском тржишту у Русији, које контролише Централна банка Русије, евре или доларе да претвори у рубље", објашњава Костићева.

Да ли Европа може да замени руски гас 

Сматра да Европа у овом моменту, а нарочито два највећа набављача руског гаса Немачка и Италија, не може да приушти прекид гаса из Русије, те да не може да га замени за друге изворе енергије.

Новинарка оцењује руски потез као одраз политичке моћи коју показује према Западу.

"Ви сте нама увели санкције, а ми вас приморавамо да плаћате у рубљама. Тим механизмом су сви задовољни. Западне земље и земље ЕУ иницијално ће плаћати у валути која је договорена уговором: ко купује у Европи мора да дâ налог 'Гаспром банци' да тај новац конвертује у рубље. Неће банка то сама да ради и узеће провизују", наглашава Костићева.

Да ли су руске резерве замрзнуте

Руска агенција Тас прошле недеље је јавила да су девизне и златне резерве руске Централне банке на територији Русије. Извештава се, међутим, да је замрзнута готово половина руских резерви.

Весна Костић каже да је Русија још 2014. године повлачила своје девизне резерве из оних инструмената које је држала на Западу.

"Процењује се да је око 40 одсто њихових резерви остало на Западу, пре свега у Европи, и да је то оно што им је замрзнуто", додаје.

Економски токови и рат

Истиче да је највише брине како ће се рат у Украјини одразити на глобалну економију, те да је то почело са пандемијом која је, каже, пореметила глобална економска кретања.

"И Американци су покренули економски рат против Кине, што је додатно пореметило светске економске токове. Рат даље ремети економске токове. Тешко је предвидети како ће да се заврши", указује Костићева.

Према њеним речима, свет чека стагфлација.

"Истовремено ћемо имати велику количину новца на тржишту, малу количину робе. Имаћемо у исто време и инфлацију и недовољни привредни раст", објашњава економска новинарка Весна Костић.

среда, 02. октобар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи