Ђурковић поводом 60. Сајма намештаја: "Расте извоз намештаја"

У Београду је отворен, јубиларни, 60. Сајам намештаја. До 5. октобра, у хали пет Београдског сајма излагаће више од 100 произвођача из земље и иностранства, а у понуди ће бити намештај свих стилова, од модерног и минималстичког до рустичног и стилског.

Производња намештаја је покретач домаће дрвне индустрије која вреди око две милијарде долара, рекла је за РТС професор Марија Ђурковић, продекан Шумарског факултета у Београду.

"Од извоза намештаја зарадили смо 250 милиона долара више него што смо потрошили на увоз. Највише смо продали столица, кухиња, трпезарија и намештаја за спаваће собе високог квалитета и то купцима из Француске, Белгије, Италије, Румуније, Црне Горе и Хрватске", каже Ђурковић.

Објашњава да за разлику од дрвеног намештаја, за који се користи домаћа сировина, за тапацирани намештај увозимо око 60 одсто репроматеријала и то мебл, штоф, кожу, сунђер.

Професорка Шумарског факултета истиче да су се последњих година у Србији посебно издвојили произвођачи плочастог намештаја, да су направили највећи технолошки искорак јер раде са најсавременијим ЦНЦ машинама, а у производњи користе користе ЦАД и ЦАМ софтвере.

Напомиње да та технологија мора да буде доступна и мањим произвођачима.

"Морамо да улажемо у машине последње генерације. У дрвној индустрији послује око три хиљаде привредних друштава која запошљавају 30 хиљада радника, од чега око 17 хиљада у производњи намештаја", напомиње саговорница РТС-а.

Каже да су око 80 одсто тих фирми су микро и мала предузећа.

"Иако их је мање, велике и средње компаније остварују највеће приходе, али и њима су као и малима за боље пословне резултате потребна повољнија средства за инвестиције у напреднију технологију", каже професорка Ђурковић.

И док највеће количине намештаја извозимо у развијене европске земље, намаештај који увозимо углавном стиже из Пољске, Турске, Босне и Херцеговине и Кине.

среда, 02. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи