Читај ми!

Пети састанак Радне групе о изборним условима, без сагласности о препорукама ОДИХР-а

Радна група за унапређење изборног процеса наставила је данас расправу о изменама и допунама Закона о Јединственом бирачком списку и Закона о спречавању корупције везано за активности јавних функционера током изборне кампање.

Расправа о изменама и допунама Закона о Јединственом бирачком списку и Закона о спречавању корупције везане за активности јавних функционера током изборне кампање, настављена је данас.

Према речима председевајућег Радној групи Немање Ненадића, тешко је прогнозирати када ће се постићи сагласност чланова о препорукама ОДХИР-а.

Ненадић је рекао да на петом састанку Радне групе није било кворума, а да се дискутовало о темама које су, како каже, најхитније за одлучивање.

''Према ономе што се чуло на састанку биће потребно још времена да се дође до сагласности јер има много контрадикторних предлога око најважнијих питања, укључујући и то шта ће се сматрати промотивном активношћу јавних функционера, а када је реч о бирачком списку у погледу састава комисије која би радила ревизију и конкретних овлашћења", рекао је Ненадић новинарима.

Како каже, тешко је прогнозирати када ће доћи до усаглашености чланова Групе, у којој су представници посланичких група и невладиних организација Црте и Транспарентности Србије.

Ненадић сматра да ће након данашњег састанка бити нужно да се, како каже, спроведу одређене консултације са МУП-ом око евиденције о пребивалишту и начина на који ће бити реализоване и друге препоруке ОДХИР-а.

"Укључујући и препоруку да се забрани подела социјалне помоћи или најава таквих програма током изборне кампање јер би и то могло бити предмет Агенције за спречавање корупције", рекао је Ненадић.

Чланица Радне групе из Зелено-левог фронта (ЗЛФ) Јелена Јеринић рекла је да о ревизији Јединственог бирачког списка постоје два предлога - од стране Црте и Српске напредне странке, као и да предлог СНС по оцени ЗЛФ неће довести до потпуне ревизије бирачког списка.

Како каже, биће образована комисија која, сматра Јеринић, неће имати стварну контролу над радом Министарства државне управе и локалне самоуправе у сарадњи са МУП-ом.

Додаје да је за ЗЛФ неприхватљив предлог да комисија може само да иницира теренску контролу бирачког списка, а да је, како каже, спроводе службеници из Министарства државне управе.

''Постоје различити предлози, у овом тренутку не делује да би предлог, за који би ЗЛФ могао да гласа, добио већину. Чини ми се да, када је у питању бирачки списак, СНС нема намеру да препусти контролу над тим сегментом'', рекла је Јеринић.

среда, 02. октобар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи