Читај ми!

Раст цена у Европи уздрмао економију, шта је у Србији највише поскупело у фебруару

Раст цена приметан је и у Србији и у Европи. Директор Републичког завода за статистику Миладин Ковачевић рекао је за РТС да су у фебруару највише поскупели храна, пиће и енергенти, али се и сагласио са финансијским институцијама које сматрају да је раст цена привремен.

Директор Републичког завода за статистику Миладин Ковачевић рекао је да се Народна банка Србије не би сагласила са констатацијом да се не види крај расту цена и да се очекује да ће доћи до смиривања захваљујући монетарној политици и мерама Владе, као и због тога што, како је оценио, сукоби у Украјини неће потрајати.

"Ја то од самог почетка разумем као нешто што ће морати да се заврши, овако или онако, брзо, јер ескалација тог рата који је заправо сада локална ствар, он се одвија на тлу Украјине, није само то. Сада је ту ескалацију превазишла ескалација подснабдевености европског тржишта и раста цена на европском тржишту и то рађа све могуће и немогуће проблеме везане за економију, за потенцијалну рецесију и несташице највиталнијих производа", казао је Ковачевић.

Истакао је да није још завршено снимање цена у марту и да ће, након обраде, бити објављене 10. априла.

"Општи индекс цена у фебруару месецу је 8,8 код нас. У Европској унији је 6,2 посто. У еврозони је 5,8. Шта су водеће цене у том индексу - то су храна, пиће и енергенти. Храна и пиће су поскупели за 15,2 посто у односу на фебруар претходне године. Транспорт је поскупео за неких 13,3 посто, ту су енергенти, као што су нафтни деривати", истакао је Ковачевић.

Навео је да су гас и струја поскупели за 4,2 одсто, што је, како је додао, слично као у јануару. Ковачевић је објаснио да је раст цена динамички врло сличан европском, иако је индекс цена у Србији виши.

Директор Републичког завода за статистику је оценио да је пројекција инфлације од 7,7 одсто коју су привредници дали реална, али да то заправо није права прогноза и пројекција и да они то раде на три до четири месеца.

Ковачевић је истакао да је просечна нето плата у децембру била 74.629 динара, односно 635 евра, а да је у јануару, који је специфичан месец због мањег броја радних дана, плата нижа него у децембру, односно 70.920 динара (603 евра).

"То је резултат, пре свега, кретања плата у приватном сектору. У јавном сектору, то знамо, према плановима буџета, дошло је до повећања, али ће се то повећање регистровати за фебруар месец. Планирано је седам посто повећање, а здравство и безбедност око осам посто", казао је Ковачевић.

Додао је да се у фебруару очекује повратак плата на ниво сличан оном из децембра, а да ће номинални раст плата бити забележен и због инфлације.

среда, 02. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи