Читај ми!

Мићовић за РТС: Цене су такве да делом иду и на терет нафтних компанија

Томислав Мићовић из Удружења нафтних компанија Србије каже за РТС да су у формули за цене деривата котације са међународних берзи и још неки параметри. Држава се одрекла акцизе од 12 динара али и тако формиране цене се и даље финансирају делом од самих нафтних компанија, напомиње Мићовић.

Одлуком Владе од данас је поново дозвољено точење горива по ограниченим ценама и у канистере до 60 литара. Најповлашћенија цена дизела -179 динара, је за прољопривреднике и она важи само на НИС-овим пумпама.

Почетком прошле седмице барел сирове нафте на берзама достизао цену од 139 долара, све до данас био је око 100 долара.

Јутрос је већ скупљи 109 долара. Та кретања диктирају и цене на нашим пумпама јер Србија из увоза покрива више од две трећине потреба за нафтом и дериватима. 

Томислав Мићовић из Удружења нафтних компанија Србије каже за РТС да је једино Мнинистарство трговине надлежо да објави цене и да не би спекулисао да ли ће и каквих промена бити.

"Цене више не одређује тржиште, део који се односи на државне дажбине одређује држава а одрежује и други део, изнад државних дажбина", указује Мићовић.

У формули су, како каже, котације са међународних берзи и још неки параметри.

Нова уредба, какви су ефекти

"Прво је била уредба где је 30 дана била фиксна цена, ова уредба нема фиксну цену али и даље смо испод цена које омогућавају финансирање и покривање трошкова нафтних компанија. Још су цене такве да делом иду и на терет нафтних компанија", каже Мићовић.

Према његовим речима, држава се одрекла акцизе од 12 динара али и тако формиране цене се и даље финансирају делом од самих нафтних компанија.

Сипање у канистере

Сви потрошачи имају право да дођу на бензинску станицу са одговарајућом посудом, која је безбедна, запремине до 60 литара, могли су то и у претходном периоду али само за адитивирана горива, а сада у канистар може да се сипа и бензин и дизел, указао је Мићовић.

Према његовим речима, иста је запремина у питању и за пољопривреднике и све друге.

Апел потрошачима

Наводи да су доста веће куповине на бензиским станицама. Лагеровање тих деривата нафте на неодговарајући начин је врло опасно, упозорава Мићовић.

Треба бити опрезан са тим где се одлажу посуде, може сунце да их угреје, наводи даље Мићовић.

Медитеранске земље могу брже да реагују 

Ретке су земље где имате конкуренцију више рафинерија, као што су Румунија и Грчка, а у Мађарској, Аустрији, Словачкој, као и у Србији имате само по једну рафинерију, напомиње Мићовић.

"Било какав поремећај у испоруци из тих рафинерија је ненадокнадив или тешко надокнадив увозом, у окружењу нема довољно робе која чека да се купац из Србије појави", истиче он.

Земље које су на Медитерану могу лакше и брже да одреагују, а Србији, како наводи, то неће бити једноставно.

"Надам се да се санкције неће у тој мери односити на НИС, и да ћемо имати стабилно снабдевање, у другим околностима снаћи ћемо се, да ће увозници дати све од себе да надоканде тај део он", закључио је Мићовић.

Из НИС-а кажу да је снабдевање нормално.

четвртак, 03. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи