Читај ми!

Плећаш: Нуклеарке у Европи потпуно сигурне, нуклеарна енергија је једина будућност

Ратни сукоби у Украјини, која има четири нуклерке, поново су покренули причу о њиховој сигурности. Од 440 нуклеарних електрана у свету трећина је у Европи, а најновија вест је да је Финска пустила у пробни рад нову нуклеарку како би надоместила мањак струје. Илија Плећаш, научни саветник и председник Надзорног одбора у предузећу "Нуклеарни објекти Србије", каже за РТС да су нуклеарке у Европи потпуно сигурне и да грађани не треба да стрепе. Поручује и да је нуклеарна енергија једина будућност, јер ће за 250 година нестати других енергената.

Илија Плећаш истиче да су нуклеарке, поготову треће генерације, апсолутно сигурне.

"Када се десио Чернобиљ 1986. године, то је била нуклеарка прве генерације која чак није ни имала кров зато се и десило да је сва контаминација отишла и преплавила целу Европу – то је било јако опасно и велика штета је нанета", каже Плећаш.

Објаснио је да друга и трећа генерација нуклеарки имају велики бетонски зид који практично стоји изнад реактора и има двоструку сврху – прво да спречи да дође до повреде самог реактора под утицајем рецимо пада авиона, јер нуклеарка може да издржи и пад средњег путничког авиона, а друга сврха тог зида је да у случају да се деси нека реакција која није добра да не могу контаминанти да изађу бар у прво време док стучњаци не реагују.

Плећаш указује да је потврђено да дрон који је пао у Загребу није могао да нанесе никакву штету нуклеарној електрани "Кршко".

"По мом мишљењу, нуклераке у Европи су засад потпуно сигурне", поручује Плећаш.

"Мораторијум на градњу нуклеарки у Србији нема никакву сврху"

Навео је да је након катастрофе у Чернобиљу, у Југославији донет мораторијум на градњу нуклеарних електрана и да је он још на снази.

"Нас који смо били за нуклеарну енергију и који смо планирали да се тих година изграде нове четири нуклеарке у Југославији, две би биле сигурно у Србији, нису послушали, велика је штета што то није урађено. Међутим, тај мораторијум је остао и дан-данас", наводи Плећаш.

Сматра да тај мораторијум нема никакву сврху у Србији и да су Хрвати и Словенци поцепали тај закон и имају свој нуклеарни програм.

"Србија је окружена са 18 нуклеарки на 400-500 километара од наше границе. Довољно би било да се нешто деси у Бугарској у Козлодују и да за два сата ветар то нанесе", додао је он.

Истиче да је тај мораторијум спречио и младе да студирају нуклеарне технологије и да 25 година немамо стручњаке из те области.

Кључно је и одлагање нуклеарног отпада, а Плећаш каже да то питање долази касније и да је у овом тренутку кључно да се рат оконча и да ниједна нуклеарка не буде оштећена.

"Нуклеарна енергија једина будућност, других енергената неће бити"

Све нукеларне електране имају собе за симулацију евентуалних акцидената. Плећаш наводи да је обука запослених јако важна, а да су, шест-седам година пре него што је "Кршко" грађен, људи ишли у иностранство на обуку.

"Не може свако да ради у електрани или да заврши неки курс. То су озбиљне обуке које омогућавају људима да управљају овако озбиљним системима", поручује Плећаш.

Истиче да свака нукеларна електрана има свој посебан систем заштите и контроле.

Од почетка ратног сукоба у Украјини, у светској јавности доста је и дезинформација о радијацији. У страху од зрачења, грађани у Италији, Аустрији, Белгији људи купују таблете јода. Плећаш поручује да је то потпуно непотребно, а чак и опасно.

"Заштитом људског здравља треба да управљају лекари. Ми имамо наш директорат који је у сталном контакту са Међународном агенцијом за атомску енергију и њихов задатак је да пренесу све информације које цео свет треба да их зна и шта и како треба реаговати поготову по питању заштите грађана", додаје он.

И поред свих ових дешавања, ни Европа ни свет се не одричу нуклерне енергије, а у припреми је градња чак сто нуклеарки. А због енергетске кризе, Немачка и Белгија спремне су и да одложе затварање својих преосталих нуклеарки.

"Ја сам апсолутно сигуран да је нуклеарна енергија једина будућност, јер кроз 200-250 година нестаће других енергената – угља, нафте, гаса неће бити. Остаће једино нуклеарна енергија та која ће надоместити све остало. Само земље које размишљају о нуклеарној енергији – Кина, Индија, Јапан, Кореја – морају да граде нуклеарке да би обезбедиле своју индустрију и просперитет", објашњава Плећаш.

четвртак, 03. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи