Нови коп у "Колубари"

Почео да ради коп "Велики Црљени", први који је отворен у Рударском басену "Колубара" после више од 15 година. Пуни капацитет тог површинског копа је око 6 милона тона лигнита годишње.

Експлоатација угља на новом површинском копу "Велики Црљени" у Рударском басену "Колубара" званично је почела данас, изјавио је државни секретар у Министарству рударства и енергетике Радивоје Милановић.

Он је истакао да би производња угља на том копу, по достизању пуног капацитета, требало да износи између пет и шест милиона тона годишње.

"Овај површински коп је подршка садашњим производним капацитетима, а залихе на том површинском копу износе око 30 милиона тона угља", рекао је Милановић.

Он је указао да ће тај коп бити у функцији пет до шест година и да ће допринети стабилности у снабдевању угљем у овој и у наредној грејној сезони.

Како је раније рекао Танјугу представник за медије у колубарском басену Предраг Виденовић, површински коп "Велики Црљени" је први нови коп који је отворен у Рударском басену "Колубара" после више од 15 година.

"Очекује се да годишња производња угља из тог копа износи око пет милиона тона високо квалитетног колубарског лигнита", рекао је Виденовић и додао да тај нови коп представља земену за угљенокоп "Тамнава - Исток", на коме је експлоатација угља завршена и продужетак производње на површинском копу "Тамнава - Запад".

Koп намењен побољшању квалитета угља 

Према његовим речима, угаљ из новог копа намењен је за побољшање квалитета лигнита који се испоручује Термоелектрани "Никола Тесла" у Обреновцу, а за потребе отварања копа "Велики Црљени" измештено је око пет километара корита реке Колубаре, у што је уложено око 13 милиона евра.

У Рударском басену "Колубара", на четири копа - Поље Б, Поље Д, "Тамнава - Запад" и "Тамнава - Исток", годишње се откопа и одложи око 60 милиона кубика чврсте масе.

Басен "Колубара" је највећи произвођач угља у Електропривреди Србије. Резерве лигнита у Колубарском басену, који се налази 60 километара југозападно од Београда и простире на површини од 600 километара квадратних, износе 2,2 милијарде тона.

У Колубарском басену остварује се близу 70 одсто производње угља у Србији. Највећи део лигнита, око 90 одсто, користи се за производњу електричне енергије у термоелектранама "Никола Тесла" у Обреновцу, термоелектрани "Колубара" у Великим Црљенима и ТЕ "Морава"- Свилајнац.

Из колубарског угља годишње се произведе 17 милијарди kWh електричне енергије, а у погонима "Колубаре" годишње се за потребе индустрије и широке потрошње произведе око 750.000 тона сировог и око 700.000 тона сушеног угља.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару