(Не)интересовање Нишлија за гас

Протокол о наставку гасификације Ниша потписали генерални директор "Југоросгаса" за Србију Владимир Колдин и градоначелник Ниша Милош Симоновић. Цена прикључка на мрежу око 450 евра. Само 100 домаћинства прикључено на мрежу.

Генерални директор "Југоросгаса" за Србију Владимир Колдин потписао је са градоначелником Ниша Милошем Симоновићем протокол о наставку гасификације Ниша.

У првој фази, која је завршена, гас је стигао до седам нишких насеља и грађанима је на располагању око осам хиљада прикључака.

"У овом тренутку имамо могућност прикључења 8.000 домаћинства на мрежу, а потписивањем протокола настављамо са гасификацијом", рекао је Колдин на конференцији за новинаре.

Генерални директор "Југоросгаса" је рекао да није задовољан досадашњим интересовањем грађана за прикључење на гасоводну мрежу јер се "тек нешто више од 100 домаћинства" прикључило на гасовод.

Колдин је истакао да "Југоросгас" Нишу нуди најнижу цену прикључка на мрежу од око 450 евра.

"У том послу наша компанија нема никакву добит. Цена је нижа од оне коју је прописала Агенција за енергетику", рекао је Колдин и додао да је Ниш само део активности компаније "Југоросгас", а да је циљ тог предузећа гасификација целе јужне Србије.

Градоначелник Ниша рекао је се протоколом дефинише даља гасификација града Ниша. 

Компанија "Југоросгас" основана је 1996. године као заједничко предузеће руског "Гаспрома" и српских компанија "Прогрес", Нафтне индустрије Србије, "Сартида" и других.

На пролеће изградња гасовода ка југу Србије

Државни секретар Министарства рударства и енергетике Душан Мракић најавио је да ће изградња магистралног гасовода од Ниша према Лесковцу и Врању почети на пролеће наредне године.

Закон о гасификацији југа Србије је у скупштинској процедури и очекује се његово усвајање, рекао је Мракић који је присуствовао потписивању протокола у Нишу.

Најавио је да ће у Нишу бити изграђена гасна електрана и да ће консултант за израду студије изводљивости за тај пројекат бити изабран за двадестек дана. На тај начин, указао је Мракић, Ниш ће постати велико гасно чвориште у овом делу Србије.

Изградња гасовода према бугарској граници почеће након утврђивања дефинитивне трасе гасовода Јужни ток, рекао је Мракић.

"Пошто још немамо дефинитивно утврђену трасу гасовода Јужни ток сачекаћемо дефинитивни одговор по том питању како би почели са изградњом гасовода према бугарској граници", рекао је Мракић.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару