Посебан порез за нелегализоване објекте

Од 1. јануара наплаћиваће се посебан порез на имовину онима који до тада не легализују бесправно подигнуте објекте, рекао министар Дулић.

Пре неколико дана, у Влади је представљен Правилник о легализацији по којем се накнаде за легализацију кућа и станова до 100 квадратних метара, умањују за 60 одсто. Држава тако, из трећег пута, покушава да легализује милион бесправно подигнутих објеката. У локалним самоуправама тврде да су спремни да коначно стану на пут дивљој градњи и да је интересовање грађана велико.

Гостујући у Дневнику 2 РТС-а, министар животне средине и просторног планирања Србије Оливер Дулић рекао је да ће се од 1. јануара 2011. године наплаћивати посебан порез на имовину онима који до тада не легализују бесправно подигнуте објекте.

"Од 1. јануара 2011. за све оне који не почну поступак легализације наплаћиваће се посебан порез на имовину који ће бити дупло већи у односу на порез који се наплаћује данас", рекао је Дулић.

Министар је навео да ће цена тог пореза на годишњем нивоу бити "значајно већа" него што је цена легализације.

Говорећи о правилнику о легализацији по којем се накнаде за легализацију кућа и станова до 100 квадратних метара умањују за 60 одсто, Дулић је рекао да су сада "на потезу локалне самоуправе" и додао да за тај поступак није потребна обимна документација.

Према његовим речима, реч је углавном о сиромашнијим слојевима становништва и да им је зато омогућен попуст који ће бити довољан да заврше поступак легализације.

Дулић је рекао да ће тај попуст важити до краја следеће године и додао да цену квадрата за легализацију објаката већих од 100 квадратних метара одређују локалне самоуправе.

Подсетио је да су Законом о планирању и изградњи, пооштроне казне за нелегалну градњу, као да су инспекцијске службе активније него икад.

"Што се тиче грађана који ће желети да подижу објекте добијаће дозволе по убрзаној процедури, тако да неће постојати потреба за нелегалном градњом. Ипак, оне који буду градили, чека их, поред кривичних казни и затварање градилишта, и опасност од рушења објекта", закључио је министар.  

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару