Близу договора о буџету са ММФ-ом

ММФ одустао од захтева за изједначавање старосне границе жена и мушкараца приликом одласка у пензију, потврдио министар Љајић. ММФ се неформално сагласио да буџетски дефицит у 2010. години буде око четири одсто, рекао премијер Цветковић. То ће значити мању јавну потрошњу, истакла министарка Драгутиновић.

Министар рада и социјалне политике Расим Љајић разговарао је са делегацијом Међународног монетарног фонда, коју је предводио шеф мисије ММФ за Србију Алберт Јегер, о мерама уштеде које ће Министарство рада и социјалне политике предузети у 2010. години.

Љајић је изјавио да је ММФ одустао од захтева за изједначавање старосне границе жена са мушкарцима приликом остваривања права на пензију.

Министар рада и социјалне политике информисао је делегацију ММФ-а о новинама које ће настати доношењем закона о социјалној заштити, који припрема радна група тог министарства, нагласивши да ће новим решењима бити омогућена праведнија расподела социјалних давања, саопштено је из Љајићевог кабинета.

Љајић је додао и да ће захваљујући доношењу новог закона бити смањена могућност злоупотреба, на које указује досадашња, вишегодишња пракса у области социјалне заштите, што ће омогућити стабилност система на дужи временски период.

Говорећи о социјалним давањима у 2010. години, министар Љајић је нагласио да неће бити промена у њиховој висини, али да постоји реална могућност проширења броја корисника материјалне помоћи, узимајући у обзир последице настале појавом глобалне економске кризе.

Министар Љајић и Јагер изразили су наду да ће преговори Владе Србије и делегације ММФ-а о другој транши "стенд бај" аранжмана за Србију бити успешно окончани, наведено је у саопштењу.

Нема места за резове у области пензија

Током преговора са Мисијом ММФ-а, потпредседник Владе Јован Кркобабић истакао је да су пензије у Србији ниске и да у тој области нема места за резове.

Кркобабић је представницима ММФ-а предочио детаљну слику о свеобухватној реформи пензионог система која се спроводи, а чији циљ је изградња пензионог система који "неће задирати у стечена права пензионера, неће доживљавати промене за дужи низ година и истовремено бити економски одржив", наводи се у саопштењу кабинета потпредседника Владе.

Мисији ММФ-а представљене су прелиминарне краткорочне и дугорочне мере у оквиру реформе ПИО, а Кркобабић је најавио да ће предлог новог система ПИО бити достављен Влади Србије у децембру.

У току израда мера у реформи пензионог система, опција изједначавања година стажа није разматрана, а изјаве које износе о тој теми, Кркобабић је, како је наведено, оценио као узнемиравање јавности и "јефтин политички маркетинг".

Пензиони систем мора "бити уско повезан са економским кретањима у земљи и свако позитивно кретање у тој области, мора бити праћено одговарајућим позитивним кретањем у пензијама" истакао је он.

Кркобабић је представницима ММФ рекао да је садашњи пензиони систем оптерећен бројним негативним наслеђима, и додатно угрожен растућим незапосленошћу, а посебно, како је подвукао, недисциплином која влада у области плаћања доприноса.

Према његовим речима, та неодговорност доноси много невоља укупној економији земље, и из тог разлога се улаже много напора да се заврши пројекат Централног регистра који треба да омогући ригорознију контролу уплате доприноса за пензионо и инвалидско осигурање и уведе ред у овој области.

Кркобабић је током разговора, како је наведено, поновио да плате и пензије треба да остану "замрзнуте" само онолико колико привреди треба да се опорави, јер би дуже задржавање висине зарада и пензија услед инфлације "знатно угрозило опстанак великог броја пензионера који и са садашњим нивоом пензија живе на и испод границе сиромаштва".

У саопштењу потпредседника Владе наводи се да су се представници ММФ-а "сагласили да реформа система ПИО тече предвиђеном динамиком и поред изузетне комплексности проблема усложњеног не лаком економском ситуацијом у земљи".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару