Израел партнер српском аграру

Владе Србије и Израела потписале споразум о сарадњи у области пољопривреде, који ће створити услове за повећање обима размене пољопривредно-прехрамбених производа између две земље.

Министар пољопривреде Србије Саша Драгин оценио је данас да је Израел, који је на најбољи начин искористио потенцијале своје климе и земљишта, одличан партнер који ће Србији помоћи да максимално искористи своје пољопривредне потенцијале.

На отварању семинара о сарадњи Србије и Израела у области пољопривреде у Привредној комори Србије, он је подсетио да је Израел један од лидера у новим технологијама у области пољопривреде и додао да нема конкурентности аграрних производа две земље, јер се ради о узгоју различитих култура у другачијим климатским условима.

Драгин је изразио наду да ће споразум о сарадњи, који је данас потписан између влада Србије и Израела у области пољопривреде, омогућити повећање размене у аграру, која је прошле године досегла укупно девет милиона долара.

Министар пољопривреде Израла Шалом Симхон је казао да је са српским колегом већ разматрао могућности проширења сарадње у области пољопривреде.

Симхон је казао да ће оба министарства пратити активности привредника две земље и учинити све да им олакшају евентуална улагања.

Повећане израелске инвестиције у Србији  

Председник Привредне коморе Србије Милош Бугарин навео је да економска сарадња Србије и Израела бележи раст због повећаних израелских инвестиција на српско тржиште, али и да је за првих осам месеци 2009. дефицит Србије у укупној робној размени две земље достигао 23,5 милиона долара.

Према његовим речима, две земље имају могућности за повећање сарадње у области пољопривреде, а компаративна предност Србије је стратешка позиција у средишту региона од 30 милиона људим, као и споразуми о слободној трговини са Русијом, Белорусијом и Турском.

Пољопривреда Србије је у првих осам месци ове године остварила суфицит у спољнотрговинској размени од око 405 милиона долара, а очекује се да до краја 2009. извоз хране из Србије буде две милијарде долара, а суфицит 700 милиона долара, казао је Бугарин.

Према подацима ПКС, прошле године извоз из Србије у Израел износио је 20,4 милиона долара, а увоз 53,1 милион долара, док је српски дефицит био 32,6 милиона долара.

На скупу у ПКС ће се представити 10 израелских компанија које се баве аграром, односно производњом опреме за фарме, млекаре, пластенике, али и фирме које се баве наводњавањем, те складиштењем и чувањем пољопривредних производа.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару