Србија у СТО следеће године

Приступање Србије Светској трговинској организацији очекује се 2010. године, оценила државна секретарка Министарства економије Весна Арсић. Чланство у СТО је услов за приступање ЕУ.

Државна секретарка Министарства економије Србије Весна Арсић изјавила је да би Србија 2010. године требало да приступи Светској трговинској организацији (СТО).

"Надали смо се да ћемо успети до краја 2009. године да завршимо преговоре", рекла је Арсић агенцији Бета и додала да то не зависи само од Србије већ и од земаља са којима Србија током процеса приступања води преговоре о снижавању царинских баријера.

Како је навела, током преговора свака од 153 земље чланице може да захтева да отвори преговоре са Србијом о снижавању царинских баријера, а услови који се дају једној земљи постају део правила Светске трговинске организације и могу их користити све земље чланице.

Од почетка процеса приступања Србије СТО, 11 земаља чланица је затражило преговоре о висини царинске заштите робе и услуга и о осталим аспектима трговине, навела је Арсићева и додала да не очекује да још неке земље поднесу захтев за преговоре јер није уобичајено да се то ради при крају преговора.

"Завршили смо билатералне преговоре са Норвешком, Швајцарском и Канадом, са њима више немамо спорних тачака и очекујемо потписивање споразума", рекла је Арсићева.

Србија још преговара са Еквадором и Бразилом о пољопривредним производима пошто је завршила разговоре о индустријским производима, а у току су разговори са САД, Корејом и Украјином.

Тешки преговори са Украјином

Преговори са Украјином ће бити тешки, казала је Арсићева и објаснила да је та земља од Србије тражила снижавање или укидање царинских тарифа за велики број производа, односно за читаве секторе или групе производа.

То до сада није забележено, навела је Арсић и додала да је Србија одговорила на предлог Украјине и да ће преговоре водити када заврши преговоре са већином других земаља и да ће наступити заједно са Црном Гором, којој је Украјина такође поставила велики број захтева.

Арсићева је рекла да се представници Србије труде да у преговорима заштите секторе који су значајни за српску привреду и да траже транзициони период од три до пет година за те секторе и услуге.

"Зато у томе учествује и индустрија преко комора. Увек преко комора преиспитамо да ли је (оно о чему се преговара) одговарајући ниво заштите", навела је Арсићева.

Државна секретарка је оценила да је значајно приступити Светској трговинској организацији не само зато што је то услов за приступање ЕУ, већ зато што чланство у СТО пружа Србији могућност да под повољним условима извози на тржиште 153 земље чланице.

Како је навела, 95 одсто светске трговине одвија се у оквиру чланица СТО.

Србија је процес приступања започела у фебруару 2005. године, рекла је државна секретарка Министарства економије.

"До сада је одржано седам састанака радних група за приступање Србије СТО, неколико билатералних рунди преговора о отварању тржишта робе и услуга и неколико плурилатералних састанака о уклањању трговинских баријера, фитосанитарних и санитарних мера и субвенција у пољопривреди", подсетила је Арсићева.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару