Криза мења навике у САД

Кредитна картица све више уступа место другим начинима плаћања. Људи у САД нису спремни да се врате на готовину и носе новац са собом, па користе такозване дебитне картице које им одмах скидају новац са текућег рачуна.

Рецесија мења навике америчких потрошача не само у томе колико троше већ и на који начин то раде. У ситуацији када људи више нису сигурни шта им доноси будућност, до скоро неприкосновена кредитна картица све више уступа место другим начинима плаћања.

"Људи се сада другачије односе према новцу," изјавио је Дејвид Робертсон издавач Нилсоновог извештаја који прати индустрију кредитних картица.

Губитак поверења у будућност утиче да људи радије троше оно што имају него оно што верују да ће зарадити. Страховање за радно место, промене каматних стопа на кредитној картици и нова штедљивост, такође, доприносе промени навика.

За земљу као што је Америка, где је кредитна картица деценијама била део живота, ово је знак дубоке промене. Ипак, после толико година навике, људи у САД још увек нису спремни да се потпуно врате на готовину и да носе новац са собом.

Уместо тога користе такозване дебитне картице, које им одмах скидају новац са текућег рачуна. То им још увек омогућава бољи увид у то колико стварно троше и спречава их да се претерано задужују.

На промену, поред страха за будућност, утиче и реално слабија куповна моћ. У време рецесије људи мање купују накит, намештај и кућне апарате, а управо је то роба која се купује на кредитну картицу.

Федералне резерве су саопштиле да је вредност промета на револвинг картицама, главној врсти кредитних картица опала за 6,1 милијарди долара у јулу, или за 8,1 одсто на годишњем нивоу.

Приликом употребе кредитне картице новац се практично позајмљује са високом каматом. Америчке компаније које издају картице су годинама повећавале лимит и смањивале месечну отплату убирајући огромне зараде на каматама. За грађане је то значило неосетно, али претерано задуживање на дуги рок.

Питање је, да ли ће се овај тренд трајно одржати. Многи верују да хоће, оцењујући да ће наредне генерације опрезније користити картице пошто су виделе како се њихови родитељи муче са дуговима.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару