Веће плате не руше договор са ММФ-ом

Плате запослених у јавном сектору законом замрзнуте до краја наредне године. Ипак, зараде у државној администрацији од маја до јула повећане за скоро 4.000 динара. У Министарству финансија кажу за да то не угрожава аранжман са ММФ-ом.

До краја наредне године, плате запослених у јавном сектору су замрзнуте. После упозорења гувернера Радована Јелашића да су државним службеницима плате ипак порасле, и то за 4.000 динара, на 42.000, у Министарству финансија кажу за РТС да то не угрожава аранжман са ММФ-ом јер је велики број зарада остао исти.

Строго се контролише спровођење одлуке о замрзавању зарада на свим нивоима, објашњавају у Министарству, и додају да проблем стварају поједине општине које су повећале плате.

Уколико то не исправе, кажу у Министарству, општине ће бити кажњене и укинуће им се трансфери из буџета.

Влада Србије се договором са ММФ-ом обавезала да ће замрзнути све плате у државној управи и јавним предузећима, на номиналном износу у овој и следећој години.

Статистика показује да је од почетка године па до маја, просечна плата у администрацији падала. А онда је почео раст.

Миладин Ковачевић, директор Републичког завода за статистику каже да се званично пореди јулска са децембарском платом, која још није достигнута и да се при том укупна маса зарада није мењала.

"Када немамо раст плата, а дође до повећања зарада, то може да значи да се смањио број запослених", рекао је Ковачевић.

Статистика бележи само број стално запослених, који се није променио, па је једна од могућности, каже Ковачевић и да су без посла остали они који су били запослени на одређено. Ипак, додаје, плате у поређењу са другим начинима уштеде у буџету нису пресудне.

"Проблем су издвајања за пензије и социјално осигурање", каже Ковачевић.

Влада Србије је на јучерашњој седници донела одлуку о оснивању још две аганције, за регионални развој и за заштиту од јонизујућих зрачења и нуклеарну сигурност.

На другој страни, у суседној Бугарској, велику пажњу јавности изазива нови министар финансија Симеон Ђанков, који је за три месеца укинуо осам агенција.

Ради уштеда у буџету, укинуо је једно министарство, две високе државне позиције, преполовио број заменика министара и знатно побољшао прилив од царина. Тиме је минус у каси са 565 милиона лева смањио на 105 милиона.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару