Субвенцијама до покретања стамбене градње

Грађевинске фирме подржале нове, субвенционисане стамбене кредите за грађане, које ће Министарство економије предложити Влади следеће недеље. Покретање стамбене градње са мртве тачке, оцењују представници фирми.

Представници домаћих грађевинских фирми дали су пуну подршку новим, повољнијим субвенционисаним стамбеним кредитима за грађане, које ће Министарство економије предложити Влади следеће недеље, оцењујући да ће та иницијатива покренути са "мртве тачке" стамбену градњу у Србији, која је замрзнута због економске кризе.

Током састанка са министрима економије и регионалног развоја Млађаном Динкићем и животне средине и просторног планирања Оливером Дулићем, на коме је представницима грађевинске индустрије представљен програм повољних стамбених кредита, представник компаније "Денеза инвест" Драган Мијатовић рекао је да ова иницијатива значи покретање са "мртве тачке" радова у том сектору.

"Дошли смо до немогућности даље градње и производње грађевинског материјала и на прагу смо гашења капацитета и остављања људи без посла", рекао је Мијатовић и додао да је иницијатива дошла из сектора производње грађевинског материјала, што је уродило плодом код Владе.

Мијатовић је нагласио да би свако требало да да свој допринос да тај програм успе, истичући да ће људи на тај начин доћи до станова по регресираним ценама.

Предстаника фирме "Дуга систем" Горан Дуганџија оценио је да је владин програм одличан, јер представља покретање стамбене градње, која је била обустављена.

"Програм је акцијски и треба у првој фази само да покрене ствари кроз субвенционисане кредите", рекао је он и додао да је то фаза у којој ће бити изграђени станови за које постоји тржиште.

Он је истакао да ће грађевинари видети шта могу да учине како би изашли у сусрет купцима понудом нижих цена станова.

У име компаније "Игма Уљма" Љубо Кнежевић је оценио да ће програм допринети подстицању тражње у сектору стамбене градње, с обзиром на то да је тражња и пад промета непокретности главни проблем у том сектору.

"Подстицање тражње ће довести до додатних корекција на тржишту некретнина, а ово је најбољи програм, јер респектује тржиште, и потпуно економски исправна мера за подстицај грађевинске индустрије Србије," закључио је Кнежевић.

Стимулисање тражње за куповину станова

Како је саопштено из Министарства економије, циљ нових стамбених кредита је стимулисање тражње за куповином станова у новоградњи, упошљавање што већег капацитета домаће грађевинске индустрије, као и помоћ грађанима да што јефтиније и лакше дођу до новог стана.

Програм ће почети од октобра ове године, а бескаматни период за месечну рату кредита биће до 31. октобра 2012. године, јер ће за тај период Министарство економије плаћати камату уместо грађана.

За грађане који већ у октобру купе стан, бескаматни период отплате овог кредита биће пуне три године, а ссто клијенти касније купе стан, бескаматни период отплате биће краћи.

Од новембра 2012. године, корисник кредита наставља да плаћа кредит пословној банци са обрачунатом тржишном каматном стопом.

Учешће грађана износиће пет одсто, држава ће обезбедити додатних 20 одсто учешћа са каматом од 0,1 одсто (грађани отплаћују последњих пет година отплате кредит), док ће банке обезбедити преосталих 75 одсто кредита.

Зајмови ће бити одобравани само за нове станове или станове у изградњи на максимално 30 година, а највиши износ кредита је 100.000 евра.

Могућност да конкуришу за ове до сада најатрактивније стамбене кредите имаће грађани до 45 година старости.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару