Гринспен: На помолу нове кризе

Свет ће претрпети још финансијских криза, али ће оне бити другачије од садашње, изјавио је некадашњи први човек америчких Федералних резерви Алан Гринспен.

Некадашњи шеф америчке Управе федералних резерви (Фед) Алан Гринспен рекао је у интервјуу британској телевизији "Би-Би-Си 2" да ће свет претрпети још финансијских криза, али да ће оне бити другачије од садашње.

Гринспен је подсетио да је предвидео долазак кризе као реакцију на дуг период просперитета, али је додао и да ће се глобална привреда на крају опоравити, без обзира колико дуг и тежак процес то био.

"Финансијске кризе се разликују једна од друге, али све имају један основни извор - то је неуништива склоност људских бића да током дугих периода просперитета претпоставе да ће се то стање наставити", истакао је Гринспен.

Годину дана након колапса америчке инвестиционе банке "Лиман брадерс", после чега је уследела глобална финансијска криза и рецесија, Гринспен је све приписао "људској природи".

Бивши челник Фед-а је истакао да је актуелну кризу изазвало трговање хипотекарним кредитима у САД, при чему су кредити за куповину некретнина одобравани људима са лошом кредитном историјом, али је додао и да је било који фактор могао да послужи као катализатор.

Неки угледни западни економисти тврде, међутим, да је баш Гринспен допринео, у великој мери, избијању највеће финансијско-економске кризе од раздобља Велике депресије почетком тридесетих година прошлог века.

Економисти наводе да је Гринспен почетком ове деценије нагло и неумерено снизио референтну камату Фед-а, што је изазвало прво "бум", а потом и прави слом на америчком хиппотекарном и кредитном тржишту и повукло остатак света у тешку финансијско - економску кризу.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару