Пољопривреда најуспешнија грана у Србији

Дозвола да Србија извози прерађевине од свињског меса на тржиште земаља ЕУ допринеће повећању сточног фонда и извозног суфицита, рекао министар Саша Драгин. Пољопривредна производња једини сектор економије у Србији, који ће ове године забележити раст, нагласио министар.

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Саша Драгин изјавио је да је Србији омогућено да извози прерађевине од свињског меса на тржиште земаља Европске уније, што ће допринети мањој осцилацији цене тог производа, повећању сточног фонда и извозног суфицита у пољопривреди.

Драгин је гостујући у Јутарњем дневнику РТС-а рекао да је Србија лане остварила суфицит у размени пољопривредних производа са иностранством од 600 милиона долара и најавио да ће ове године суфицит бити значајно већи и износити више од 800 милиона долара.

Драгин је оценио да је добијање "вентила" за извоз прерађевина од свињског меса на тржиште ЕУ најбоља вест у области сточарства још од како је наша земља добила могућност да извози говеђе месо на европско тржиште.

Министар је указао на битну разлику између извоза тих врста меса јер за извоз свињског не постоје квоте, него је могуће извести све количине која могу да се пласирају на европско тржиште из кланица које имају сертификате потребне за извоз на тржиште ЕУ.

Према његовим речима, у овој "тури" потребне сертификате су добиле четири кланице - "Колбис" из Новог Сада, "Јухор" из Јагодине, "Бачка Топола" из истоименог града и "Биг бул" из Бачинаца, општина Шид, а ради се на томе да још три кланице из централне и јужне Србије добију неопходне дозволе за извоз свињског меса.

Драгин је рекао да дозвола за извоз свињског меса није добијена случајно јер је Србија донела нови Закон о безбедности хране.

Улагања у пољопривреду

Министар је нагласио да је у протеклих годину дана често контролисан квалитет намирница и по тржницама и по супермаркетима и акције на граници где је спречаван нелегалан увоз меса са Косова и Метохије и шверц меса на Дрини.

Драгин је рекао да је прошле седмице пољопривредним произвођачима исплаћен регрес по хектару од 12.000 динара, да је покренута акција да се пољопривредницима за јесењу сетву обезбеди 100.000 тона домаћег ђубрива.

Министар пољопривреде је објаснио да држава субвенционише трећину цене тог ђубрива, а да су сами произвођачи ђубрива додатно смањили цене за 20 одсто.

Према речима министра пољопривредна производња је једини сектор економије у Србији који ће ове године забележити раст, изразивши очекивање да се у наредној години значајније уложи у пољопривреду, пре свега субвенцијама пољопривредним произвођачима.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару