Љајић и Марковић посетили југ Србије

Држава ће омогућити за 1.700 радника врањског "Јумка" послове за војску, полицију и пошту, рекао министар Љајић приликом посете Врању. Једнократна помоћ за предузећа у Владичином Хану.

Министар за рад и социјалну политику Расим Љајић изјавио је у Врању да ће пакетом владиних мера до краја месеца бити утврђен закон о повезивању радног стажа, као и да ће радницима Текстилне индустрије из Врањске Бање бити омогућена овера здравствених књижица до краја године.

Након разговора са представницима пословодства и синдиката "Јумка",  "Замбера" и "ТИВ-а", Љајић је рекао да је циљ његове и посете министра за државну управу и локалну самоуправу Милана Марковића Врању утврђивање реалних потенцијала предузећа.

"Желимо да утврдимо у шта вреди улагати, а где не треба давати лажну наду, већ увести стечај. Сматрамо да Јумко може да стане на ноге. Држава не може да остане трајно власник предузећа, али ће за 1.700 радника Јумка омогућити послове за војску, полицију и пошту",  рекао је Љајић. 

Навео је да се захтеви синдиката и пословодства углавном односе на повезивање радног стажа и могућности уплате доприноса за здравствено осигурање и да је помоћ државе најпотребнија управо на југу Србије који је најсиромашнији део земље.

Према његовој процени, у Србији има између 60 и 80.000 нових грађана који живе испод границе сиромаштва, а највећи број њих управо живи на југу и југоистоку земље.

Министар Милан Марковић рекао је да ће Министарство за државну управу и локалну самоуправу, заједно са Министарством за рад и социјалну политику, од владе тражити промену уредбе за прерасподелу новца од игара за срећу како би се више средстава упутило за решавање социјалних проблема запослених, односно за повезивање стажа и уплате здравственог осигурања.

"Наша два министарства интензивно раде на проналажењу нових решења да најугроженијима помогнемо, јер без посла остаје и велики број људи и у приватном сектору", рекао је Марковић.

Градоначелник Врања Мирољуб Стојчић је рекао да је сада приоритет повезивање радног стажа за 167 радника ТИВ-а, што треба да буде решено најкасније до краја следеће недеље.

Посета и Владичином хану

Министар рада и социјалне политике Расим Љајић изјавио је  у Владичином Хану да је привредна ситуација у тој општини тешка и да ће држава уплатити једнократну помоћ за неколико предузећа.

"У овој општини 95 одсто приватизација су неуспешне, послодавци не поштују Закон о раду, а влада неће толерисати незаконите отказе", казао је Љајић након састанка са привредницима.

Навео је да повезивање радног стажа неће важити за приватне већ само за државне фирме и то за период од 1. јануара 2004. године до 30. јуна 2009. године.

"Очекујем да ће радни стаж 100.000 радника у Србији бити повезан", истакао је министар.

Министар за државну управу и локалну самоуправу Милан Марковић је после састанка са привредницима рекао  да се рационализација радних места у државној управи мора спровести.

"Смањење броја радних места у државној управи мора да се спроведе, али то неће бити урађено по бројкама и процентима, већ ће се о сваком поједницу размишљати као о особи која од тог посла издржава и породицу", казао је министар Марковић.

Министри су о привредној ситуацији у Владичином Хану разговарали са радницима и представницима синдиката предузећа "Делишес", Фабрике омотног папира и амбалаже (ФОПА), "Јужне Мораве", "Механизације", "Ерозије" и "Балкан Брика".

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару