Долази највећа руска банка

Највећа руска банка Сбер банка од септембра би могла да дође у Србију и унесе нови банкарски капитал. Ова банка је купила филијале аустријске Фолкс банке, која послује и код нас.

Дуго најављивани руски капитал, у Србију би могао да дође у септембру. То за РТС најављује заменик председника највеће руске пословне банке, Сергеј Горков. "Сбер банка" купила је аустријску "Фолкс банку", која послује и код нас. У интервјуу за РТС, Сергеј Горков каже да су у току прорачуни око најефикаснијег начина кредитирања привреде и грађана.

Заменик председника највеће руске пословне банке каже да се њихов план ширења на нова финансијска тржишта приводи крају.

"Не планирамо у скорије време куповину нове банке у Србији већ се опредељујемо за органски раст. Сада смо кренули у јавну кампању и већ у септембру ће кренути програм за Србију. Ако говоримо да је руских инвестиција у Србији недовољно онда кажемо да је то прошлост", каже Горков.

Мађарска филијала Сбер банке планира да ове године издвоји 200 милиона евра за кредите намењене малим и средњим предузећима, пољопривреди и пројектима за енергетску ефикасност.

Део тог новца може доћи и у Србију, а из ове руске банке поручују да се ради прорачуни и да ће улазак руског капитала зависити пре свега од потреба клијената.

"Десетине експерата раде на томе и од септембра ће бити позната и оквирна инвестициона цифра. Не желим да говорим о њој унапред, јер је то ствар договора са сваким клијентом понаособ, али простора има у свим областима од пољопривреде и енергетике, до финансијссог сектора и повољнијих кредита за становништво", истиче Сергеј Горков.

У Сбер банци истичу да ће они бити мост за привредну сарадњу између Србије на једној и Русије, Белорусије, Украјине и Казахстана на другој страни, а најављују и да ће финансирати извоз из Србије на руско тржиште.

Као своју референцу истичу и своју раширену банкарску мрежу.

"Ми смо купили мрежу Фолкс банке ван Аустрије и до краја године она ће променити назив у Сбер банку. Када купите неку банку преузимте и ризике и сада преиспитујемо и ризике, трошкове и приходе у разним земљама, а имамо представништва или банке у 21 земљи", каже заменик председника Сбер банке Сергеј Горков.

Руски банкари сматрају и да ће према валидним прогнозама тржиште источне Европе и Србије у наредних 10 година расти задовољавајућим темпом.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару