Читај ми!

Борба за евро

Главна тема Светског економског форума је криза у еврозони. Осим различитих идеја за спас евра, чују се и критике због неактивности. Богате земље не смеју да користе финансијску кризу као изговор да гладнима окрену леђа, поручују борци против глади.

Криза у еврозони је незаобилазна тема Светског економског форума у Давосу. Пословна и политичка елита износи различите идеје за спас еврозоне, али чују се и критике што нема одлучних акција.

После десет година од увођења евра, монетарна унија је под знаком питања, а са њом и политичко јединство 27 држава чланица. Потпредседник ММФ-а Џу Мин не мисли да ће Грчка изаћи из еврозоне.

"У току су преговори са приватним кредиторима, постоје разне идеје, па се надамо да ће се Грчка вратити на прави пут. Иако је ситуација тешка, то не значи да ће еврозона пропасти", објашњава Мин.

На форуму је оцењено да је сценарио по коме Кина финансијски спасава Европу само нагађање медија.

Британски премијер Дејвид Камерон, који је због интереса својих грађана одбио фискални споразум за подстицање еврозоне, наставља са критикама. Понавља да је тај предлог лудост и позива Унију да покаже смелост. Камерон истиче да је недостатак конкурентности Ахилова пета Европске уније.

"Лисабонска стратегија није успела да изнедри реформе које су нам неопходне. Више од половине чланица сада је мање конкурентно него у исто време прошле године, а пет земаља је слабије од Ирана. И даље радимо ствари како бисмо живот још више отежали", оцењује Камерон.

Они који предводе борбу против глади у свету, поручују да богате земље не смеју да користе финансијску кризу као изговор да гладнима окрену леђа.

Оснивач "Мајкрософта" и милијардер Бил Гејтс, један од најистакнутијих светских филантропа, обећао је 750 милона долара за сузбијање маларије и пнеумоније.

Према речима Гејтса, ситуација за гладне у свету је драматична. "Висока стопа смртности може се повезати са недостатком хране", додаје Гејтс.

Званичници Уједињених нација указују да без обзира што се у свету производи више хране него икада досада, постоји још више уста која треба нахранити -милијарда људи гладује.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 23. јун 2024.
22° C

Коментари

koga je stid od lepote
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo!
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Лепше Боље Паметније
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Negovanje antivrednosti
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Svaka čast
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару