Читај ми!

Држава троши колико и ствара

Привредни раст и незапосленост највећи изазови у 2012. години, каже гувернер Дејан Шошкић. Инфлација неће бити тема број један, јер ће већ у првим месецима ући у границе циља, наводи гувернер.

Гувернер Народне банке Србије Дејан Шошкић изјавио је да ће највећи изазови у 2012. години бити постизање жељеног нивоа привредног раста и запослености, посебно имајући у виду проблеме у еврозони који могу утицати на економску активност и услове финансирања јавног дуга Србије.

Упитан шта би грађани требало да очекују у 2012. године, Шошкић је истакао да би требало да буду свесни ситуације у којој се држава налази, да пролази кроз "болан период", јер Србија постепено долази у ситуацију да троши онолико колико ствара.

Гувернер је на конференцији за новинаре нагласио да ће 2012. бити година изазова, али да инфлација неће бити тема број један, јер ће већ у првим месецима наредне године ући у границе циља.

Према пројекцији НБС, инфлација у Србији на крају марта биће испод 5,7 одсто, а циљ за крај наредне године је четири одсто плус минус 1,5 одсто.

Поводом одлагања одлуке борда директора ММФ-а о првој ревизији аранжмана са Србијом, Шошкић је истакао да се ради о "привременом одлагању" како би се отворио додатни простор за комуникацију са Владом Србије око усвајања буџета за наредну годину.

Указујући да на НБС нема политичких притисака, гувернер очекује да ће тако бити и у наредном периоду. Он је истакао да то не значи да централна банка није спремна да учествује у дебати са осталим актерима на економској сцени Србије.

На питање да ли би чињеница да је 2012. изборна година могла утицати и на повећану потрошњу, Шошкић је истакао да би Србија требало да тежи "таквом привредном и финансијском систему у коме политички циклуси неће креирати нестабилности".  

Релаксација монетарне политике

Говорећи о сталним апелима да НБС предузме мере које би помогле привреди, он је указао да централна банка у наредном периоду очекује простор за даљу релаксацију монетарне политике, истичући да је подизање укупних услова привређивања у Србији заједнички посао различитих државних органа и да се мора знати шта је чија надлежност.

Шошкић је напоменуо и да би, у случају да пројекције економског раста у наредној години не буду остварене, то могло да утиче и на планирану висину буџетских прихода у наредној години, на шта је указао и Фискални савет.

Јавни дуг Србије је на горњој граници дозвољеног нивоа, навео је он и додао да је постављена граница од 45 одсто БДП-а добро извагана и и да преко ње не треба прелазити, иако критеријуми из Мастрихта дозвољавају задуживање и до 60 одсто БДП-а.

Гувернер је нагласио и да девизна штедња грађана Србије, која је достигла рекордни ниво од 7,6 милијарди евра и девизне резерве од 11,5 милијарди евра представљају додатну гаранцију макроекономске стабилности земље.

Одговарајући на примедбе о дизајну нове новчанице од 2.000 динара са ликом Милутина Миланковића, он је навео да је то добро одрађен посао, да има различитих примера светских валута на коју страну су окренути ликови и да та новчаница има високи ниво заштите и да је рађена најсавременијом технологијом.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару