СОС маме и тете

Занимања СОС мама и СОС тета, која подразумевају неговање деце без родитеља, изазвала су велико интересовање међу женама у Србији. Њихов рад се финансира из буџета, а захтева познавање педијатрије, психологије и вођење домаћинства.

СОС маме je ново занимање за рад са децом у Србији, које је изазвало огромно интересовање међу женама.

То специфично звање, које се финансира из државног буџета, захтева познавање педијатрије, психологије и вођење домаћинства.

Обука и приправнички стаж трају годину и по дана, а прва генерација од 14 дечјих неговатељица добила је већ стално запослење у СОС селу на Берановцу код Краљева.

Као праве мајке у краљевачком дечјем селу негују у просеку петоро деце без родитељског старања све до њиховог пунолетства.

СОС мама Зорица Лекић из Лапова има седморо деце. Попут сваке уобичајене породице она са њима живи и брине се о њиховом здрављу и васпитању.

Лекићева је рекла да покушава да надомести оно без чега су ти малишани остали и додала је да се труди да буде права мама.

"Оно што им фали нико не може да им надокнадим, али се трудимо и мислимо да су они овде веома срећни. Имају све што им је потребно и то је важно за здраво одрастање", нагласила је СОС мама.

У великом и одговорном послу СОС мамама помажу СОС тете.

СОС тета Светлана Мандић рекла је да када СОС мама оде на слободан дан ту су тете и додала је да када су маме ту раде заједно, брину о деци, чувају их, воле их и пазе.

Занимање као стил живота

СОС маме морају да прођу захтевну обуку, практичан рад у селу, а успешно завршена едукација доноси им сигурну егзистенцију, а деци срећно детињство без трауме.

У овом селу живи 100 малишана, а о њима брине 14 мама и 8 тета, али је нови конкурс већ отворен. Село је направљено по угледу на слична села за незбринуту децу у свету, којих већ има 443.

Мајка из СОС села има између 28 и 45 година и спремност да им занимање постане стил живота.

Директор СОС села на Берановцу код Краљева Весна Јокановић-Мраковић је рекла да СОС мама може да препозна дечје потребе и изађе им у сусрет, и додала је да поред тога потребан је услов више, а то је да дође у село да живи са децом и на тај начин се брине о њима.

Породичне куће на Берановцу у дечјем селу имају око 140 квадрата, саградила их је хуманитарна организација "Киндердорг интернешенал", али рад СОС мама финансира се из буџета Србије.

Маме у пензију одлазе са 15 година радног стажа, али и када напусте село држава наставља да се брине о љима, као и оне о својим малишанима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи