Радио Београд слави 100. рођендан – у 13 часова прелазак "из века у век"

Радио Београд, први електронски медиј на Балкану, слави 100-ти рођендан. Радио Београд је међу најстаријим електронским медијима у Европи. Значајан датум је и за Јавни сервис, јер је из радија израсла телевизија – данашњи РТС. Поводом јубилеја ће се од 13 часова, директно на фреквенцијама Првог програма, преносити свечана Академија из Камене сале у Радио Београду.

Први пут се у етру чуо сигнал Радио Београда 1. октобра 1924. године из отпремне радиотелеграфске станице у Раковици. Данас слави 100 година постојања.

Радио Београд је међу најстаријим у Европи. Радио Париз почео је емитовање само шест месеци раније, а истог дана када и Радио Београд први пут се огласио и Радио Беч.

Радио Београд има изузетно живописну историју, која се пише и данас, а током деценија израстао је у првокласну медијску и културну установу.

Програм Радио-телевизије Србије је због значајног датума у знаку века постојања Радио Београда.

Поводом значајног јубилеја, од 13 часова директно ће се на фреквенцијама Првог програма Радио Београда преносити свечана Академија из познате Камене сале.

На академији ће бити уручено признање Златни микрофон – Небојши Николићу (Радио Београд 1) и Ксенији Стевановић (Радио Београд 3).

Поред директора Милана Недића, на Академији ће говорити и један од најстаријих новинара Милош Јевтић, Патријарх Српски Порфирије и министар информисања и телекомуникација у Влади Србије Дејан Ристић.

У исто време ће се на првом програму РТС-а  од 13 до 15 часова емитовати специјална емисија ''Један добар век'' у којој се такође директно преноси и свечана Академија из Камене сале Радио Београда.

У 17:55 ће РТС емитовати документарни филм "Из века у век - 100 година Радио Београда", сценаристе и редитеља Драгана Елчића, једног од наших најнаграђиванијих редитеља.

Претходних дана и месеци су у сусрет догађају организовани бројни концерти и изложбе који славе Радио Београд.

Почетак радиодифузије

Звуком радија почела је и радиодифузија, а овај интимни медиј временом је постао прави укућанин породицама и заузимао централно место у домовима.

Постављањем одашиљача на згради Српске академије наука и уметности у Кнез Михаиловој улици 1929. године Радио Београд почео је са континуираним емитовањем.

Програм, који се састојао од музике, вести, радио-драма и других садржаја се чуо и у Хрватској и Словенији.

Сигнал радија, који се емитовао на таласној дужини од 437,3 метра, чинило је неколико препознатљивих тонова песме "Милкина кућа на крају".

Емитовање ма кратким таласима почело је 1936. године, да би Радио Београд 1937. емитовао прву прекоокеанску емисију.

Програм Радио Београда се временом проширивао, публика је убрзо била у могућности да слуша и хумористичке и драмске емисије, предавања, интерпретације књижевних дела као и музику која је извођена уживо или емитована са грамофонских плоча.

Редовно емитовање Другог програма Радио Београда почело је 1958. године, Трећег програма 1965. године. Програм Београд 202 први пут се огласио 1969. године. Од 2019. године тематски канали Радио Београда – Плетеница, Рокенролер, Џубокс и Вртешка, емитују се на бесплатним платформама РТС Звук и РТС Планета који окупљају на једном месту најбоље од продукције Јавног медијског сервиса Србије.

Љубитељи џеза су претходних дана добили су своју нову омиљену платформу – РТС Џезер. Пети тематски канал Радио Београда.

Од тренутка када се огласио па до данас Радио Београд је постао, остао и биће храм културе, уметности, информисања, лепог говора и квалитетне музике.

Преносио је гласове наших највећих уметника и чувао звукове наше традиције и тако постао синоним за културну баштину и извор инспирације генерацији слушалаца.

уторак, 01. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи