На операцију срца и у Истанбул

У Србији на операцију срца чека скоро 4.000 пацијената,а неки ће на ред доћи тек за две године. Да би се смањиле дуге листе чекања, ускоро ће се кардиохируршке интервенције о трошку Фонда радити и у болници у Истанбулу.

У Србији, готово 4.000 пацијената чека операцију срца, а неки ће на ред доћи тек за две године. Да би се смањиле дуге листе чекања, Министарство здравља и Завод за здравствено осигурање одлучили су се да укључе и приватни сектор.

Ускоро ће се, осим у приватном Клиничко-болничком центру у Новом Београду, кардиохируршке интервенције о трошку Фонда радити и у болници у Истанбулу.

Сарадња Републичког фонда за здравствено осигурање и болнице Аџибадем била је и до сада успешна. Прошле године у њој је савременом терапијом гама зрацима лечено шездесетак пацијената из Србије са тумором на мозгу.

Резултати су били изнад очекивања, а једнако успешне су и кардиохируршке интервенције. Прошле године оперисано је око 3.000 пацијената, а стопа смртности била је мања од један одсто.

"У последњих 10 година уградили смо више од 3.500 коронарних бај-пасова. Компликације су биле веома ретке, а смртности мања од један одсто у групи пацијената где је очекивана стопа смртности 3,5 одсто. Знам да моје српске колеге једнако успешно као и ми раде свој посао, каже др Џем Алхан из Истанбула.

Тренутно у Србији на уградњу бај-паса чека око 1.700 пацијената, а близу 1.600 уградњу вештачког залистка. Листа се стално увећава јер је број новооболелих много већи од броја операција које наше установе могу да ураде. Због тога је Фонд потписао уговор и са међународном болницом у Истанбулу.

"Оно о чему смо највише причали јесте безбедност пацијената - на који начин омогућити да они безбедно стигну и да безбедно буду праћени после кардиохируршке интервенције, али и када се врате у земљу. Мора се обезбедити цео систем који ће омогућити да након успешне операције пацијенти заиста буду збринути на прави начин", истиче Светлана Вукајловић директорка РЗЗО.

Најсавременија технологију, одличан тим лекара и услови убрзавају постоперативну процедуру: пацијент у интензивној нези остаје само један дан, а кући се враћа након седам дана.

У међународној болници Аџибадем у Инстанбулу где се лече пацијенти из великог броја земаља Европе и Азије, ускоро ће се међу њима наћи и пацијенти из Србије који чекају на операцију срца.

Поред недостатка кардиохирурга и анестезиолога, проблем у нашим болницама је и недовољан број респиратора, а и капацитети на одељењима интензивне неге.

Трошкове покрива Фонд

Доктор Душан Велимировић имао је прилику да у болници у Истанбулу присуствује операцији у сали, за коју каже да је изванредно опремљена.

"Оперативна процедура је потпуно коректно изведена. Висок ниво организације - то је један изванредна опремљеност апаратима и машинaма, дијагностичким и терапијским. Ја могу да кажем да је мени као кардиохирургу из Србије веома жао што ми немамо такве услове, каже  др  Велимировић.

Цена операције срца је 4.700 евра и у потпуности ће бити покривена из средстава Фонда, као и трошкови пута и смештаја.

У Фонду напомињу да је та цена приближна оној коју плаћају клиникама у Србији, а одлуку о томе да ли жели да се оперишу у државној установи или у једној од две приватне клинике донеће сам пацијент.

Сви пацијенти који су на листи чекања, ускоро ће на кућну адресу добити пуну информацију о новим могућностима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи