Вања спремна за операцију

Девојка из села Сонте код Сомбора, којој је неопходна трансплантација срца, сутра путује у Беч. За непуне три недеље прикупљен новац за операцију.

Вања Пилиповић (18) је најмлађи пацијент на Интерном одељењу Опште болнице у Сомбору. И поред тешке болести срца, и других здравствених проблема које је имала претходних дана, она и њена породица данас нису скидали осмех са лица. Јер приближио се дан који су чекали. Сутра путује у Беч.

У рекордно кратком року, за непуне три недеље, прикупљен је новац који је неопходан да Вања отпутује, да јој се ураде неопходни прегледи, да буде стављена на листу чекања и да јој буде пресађено здраво срце.

Вања каже да је сада ред на њу и додала је да је спремна за операцију. "Ја сам одувек спремна, од почетка болести, па све до сада. Спремна сам да идемо даље јер то је још једна степеница и ту смо, близу операције. Свима хвала што су ми помогли, да се то што пре реализује", рекла је Вања.

Вест да је новац прикупљен, и да Вања сутра путује, судећи према коментарима пристиглим на сајт РТС-а, обрадовала је многе.

Стигло је више од 50 порука. И сајт који су осмислили Вањини пријатељи, посетило је више од 45.000 људи. У акцију су се укључили многи грађани из земље и дијаспоре, Народна канцеларија председника Србије, Привредна банка, "Сосијете женерал банка", "Велефарм", "Банка Интеза", многа предузећа и Радио-телевизија Србије.

Велико срце

Перица Пилиповић, Вањин отац рекао је да је народ показао да има велико срце како у земљи, тако у дијаспори.

Вањин отац је напоменуо да су их људи звали са свих страна од Америке до Јужне Африке, од Косова до Војводине и сви су се одазвали.

Вања сутра креће за Беч. У санитетском возилу, које је добро опремљено, биће двоје лекара и медицинска сестра.

Наравно, у колима ће је пратити родитељи, сестра, а подршку ће јој давати и дечко. Кардиолог, који је у болници бринуо о њој претходних десетак дана, нада се да ће време и овог пута бити на Вањиној страни.

"У Европи и свету трансплантације се раде све чешће, 4.000 годишње, а велики број пацијената налази се на листама чекања, око милион пацијената, али медицина напредује", рекао је доктор Никола Мрђенов.

У Србији већ 11 година није урађена ниједна трансплантација срца. Претпоставља се да на пресађивање тог органа чека најмање 30 особа.

Број коментара 47

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 04. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи