Извештаји о имовини функционера

Агенцији за борбу против корупције стигло 14.643 извештаја о имовини функционера. По истеку рока пристигло је око 1.300 извештаја који су или непотпуни, или попуњени на неважећим обрасцима.

До 1. фебрура, Агенција за борбу против корупције примила је 14.643 извештаја о имовини, а имовинске карте доставило је више од 95 одсто републичких функционера.

По истеку рока пристигло је око 1.300 извештаја који су или непотпуни, или попуњени на старим, неважећим обрасцима. Подсећајући да су законодавне и извршне функције неспојиве, из Агенције поручују да ће се закон доследно примењивати и када је реч о сукобу интереса.

Колико је функционера дужно да пријави имовину још се не зна, јер је у току израда регистра. По грубој процени, реч је о 30.000 људи, али је највероватније њих око 18.000 у обавези да достави имовинске податке.

Иако је рок истекао, Агенцији и даље пристижу извештаји, а за кашњење су предвиђене прекршајне пријаве од 10.000 до 50.000 динара.

Директорка Агенције за борбу против корупције Зорана Марковић је рекла да је добро да се извештаји подносе јер је непријављивање имовине санкционисано као кривично дело.

"Чињеницом да је неко поднео извештај је испунио своју обавезу. На агенцији је да у поступку који ће спроводити утврди околности због којих је дошло до кашњења и да примењује одговарајуће мере које стоје на располагању", нагласила је Марковићева.

У Агенцији упозоравају да изузетака неће бити ни када је реч о сукобу интереса. Поручују да се функционери морају определити за општи, а не лични интерес.

Председник Одбора Агенције за борбу против корупције Чедомир Чупић је рекао да је било речи да су неки избори одржани пре Закона "па они нису знали".

Чупић је нагласио да треба да се зна да је пре свих избора био Устав, а у њему стоји шта је сукоб интереса.

Професор Чупић сматра да би било много боље да се проверава и имовина свих оних који су на неком положају у власти, да би се спречила побочна корупција.

По закону, само шефови кабинета председника државе, премијера и потпредседника Владе морају да доставе имовинске податке. Мањкавост закона је, сматра Чупић и то што је круг повезаних лица знатно сужен, па нико из породице функционера, осим супруге и малолетне деце, нема обавезу да обелодани шта поседује.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 04. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи