"Паметни" станови за штедњу

У центру Београда изграђени станови чији квадрат кошта више од 7.000 евра. Реч је о "паметној" згради која штеди енергију и у којој је све аутоматизовано.

У најужем центру престонице, у време када се говори о градњи најјефтинијих станова, изграђени су и најскупљи. Станови у "паметним" зградама штеде енергију, а светло, зидно и подно грејање, вентилација, ролетне, музика су аутоматизовани. Цена квадрата у овој згради је између 7.000 о 9.000 евра.

"То је будућност живљења. За градњу оваквих станова све је веће интересовање у Европи. Њихови купци су углавном велики професионалци у свом послу, који себи желе да приуште висок стандард становања", рекао је Ираци Антонио, архитекта "Куци контракт дизајна".

У таквој згради током целе године успостављена је посебна микроклима, па температура чак и на тераси износи у просеку 21 степен. Потрошња енергије може се регулисати путем мобилног телефона или лаптопа из било ког дела света.

"Сви ти компликовани системи вентилације грејања осветљења и свих других уређаја су базирани на једном централном компјутерском систему, где путем 'тач скрина' можете да програмирате поједине системе. Разноразним сензорима тај систем прати и количину ваздуха, влажност и температуру", рекао је Миодраг Мирковић, архтекта "Инфинитија".

Унутар зграде биће спа центар и базен, који станари могу бесплатно да користе, али и аутолифт, који омогућава станарима да аутом дођу директно до стана.

Банкари због кризе нерадо пристају на пројектно финансирање, али су проценили да на овом скупом пројекту не могу да пропадну.

"Неки наши клијенти су заинтересовани за куповину стана. Размишљамо и ми у банци о куповини стана. Цена стана јесте висока, али то вам је као и са мобилним телефоном, у почетку је био недоступан за многе, али сада га има свака особа. Надамо се да ће тако бити и са оваквим становима, рекао је Антонис Хаџистантив, члан "ИО ЕФГ"

За сада продат само један стан у тој згради.  Као занимљивост, наводи се да у богатијим земљама купци суперлуксузних станова обично не крију идентитет. Питање је да ли ће у Србији важити исто правило.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 04. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи