Бели, црни или жућкасти, хлеб наш насушни - да ли је бољи скупљи или јефтинији

Према истраживању Привредне коморе Србије, сваки грађанин просечно годишње поједе око 84 килограма хлеба. Од свих намирница које свакодневно користимо, понуда хлеба се претходних година највише променила. У Србији постоји само један млин који производи интегрално брашно тип 1100. Гост Јутарњег програма био је Зоран Пралица, председник Уније пекара Србије, који је тврди да се у нашим пекарама користи квалитетно брашно.

Зоран Пралица наводи да је у последњих десетак година у употреби квалитетно брашно, односно квалитетна пшеница, која се користи за производњу хлеба.

"Од брашна типа 500 најчешће се прави бели хлеб и конзумирамо га у 80 одсто производње хлеба у основној векни, који је својевремено назван 'Сава' и ми смо то прихватили. Остале врсте хлеба спадају у осталих 20 одсто", рекао је Пралица.

Велике дилеме код купаца изазива куповина интегралног хлеба, поготово ако се узме у разматрање чињеница да постоји само један млин који меље интегрално брашно тип 1100, а готово у свакој пекари постоје пецива и хлебови од тамног брашна.

"Да, постоји један млин који ради само ту врсту брашна. Међутим ми врло мало користимо полубели хлеб. Није то црни, то је полубели хлеб, а 'црни хлеб' како смо га некада звали, али он никада није био црн, већ жућкаст", објашњава Пралица.

Пралица подсећа да се такозвани црни хлеб производио осамдесетих и деведесетих година, који грађани нису прихватили, јер је био јефтинији, па су га људи сматрали "хлебом за сиромашне" и нису желели да се осећају као грађани другог реда.

"Био је јефтинији јер је држава дотирала производњу, давала је џабе брашно. Међутим, данас нема џабе брашна и цена је подједнако иста као и цена белог брашна. И што бисте ви сада јели полубели хлеб када можете да јете бели хлеб који је и квалитетнији, мекши и дуготрајни", рекао је председника Уније пекара Србије.

У производњи интегралног хлеба се прибегава и медоти коришћења већ готових смеса које имају у себи одређену количину овсеног, раженог или брашна друге врсте житарица.

петак, 22. новембар 2024.
5° C

Коментари

Bravo
Шта је све (не)дозвољено да се једе када имате повишен холестерол
Krusevac
Преминуо новинар Драган Бабић
Omiljeni režiser
Луис Буњуел – редитељ који нам је показао да ово није најбољи од свих могућих светова
Posle toliko vremena..
Репер Диди најбогатији међу славнима, Ђоковић на 68. месту
Zdravlje
Редовно коришћење аспирина узрокује хиљаде смрти годишње