Најпознатији орао у Србији

Маскота фудбалске репрезентације Србије, орао Виктор, само са два појављивања на фудбалским утакмицама, стекао добру репутацију међу навијачима.

Нова маскота фудбалске репрезентације Србије, белорепи орао Виктор, само са два појављивања на фудбалским утакмицама стекао је добру репутацију међу навијачима. На идеју да прави орао буде маскота репрезентације, дошао је селектор Радомир Антић.

Из београдског зоолошког врта Виктор је послат у Сенту код једног од највећих узгајивача и дресера птица грабљивица у Европи.

Скоро три месеца није слетео на руку, ипак - реагује на команде свог дресера. Знају се више од 10 година. Још као младунче, без мајке, ненавикнут на природу, Виктор је послат је у Сенту, где му је Тибор Буза помогао да преживи. Тако научен на људску руку и са искуством свакогдневног позирања публици зоолошког врта, био је савршен за маскоту.

"Орао Виктор воли да се дружи с људима, воли да се показује, а тромесечни рад доноси своје резултате", рекао је Тибор Буза.

С обзиром на то да и професионални фудбалери нису имуни на пуну Маракану и Виктору је био потребан посебан тренинг за наступ пред навијачима.

Његов дресер каже да га је сатима држао на руци у друштву разних звучних и другх ефеката, како би се привикао на све звуке.

Уз Виктора и орла Васу у Сенти се узгајају соколови и то углавном вештачким путем. Од 500 до неколико хиљада евра могу се продати Уједињеним Арапским Емиратима. Ипак, проблем је, каже Тибор, што се на дозволе за извоз али и увоз птица чека дуго.

У средњовековној Србији соколарством су се бавиле углавном велможе. Данас се тим спортом бави педесетак људи и то легално у једином, за то регистрованом, ловишту код Кикинде.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 04. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи