Кампање за безбеднији Интернет

Да би Интернет био безбедан, морамо бити свесни опасности које вребају у виртуелном свету, као и начина на који пре свега морамо да заштитимо децу, рекла Јасна Матић.

Министарка за телекомуникације и информационо друштво Јасна Матић рекла је да ради безбедног Интернета морамо бити свесни опасности које вребају у виртуелном свету, као и начина на који можемо да заштитимо себе, а посебно децу која су најрањивија, пуна поверења и не размишљају много о последицама.

Како би се више пажње поклонило овој проблематици, 9. фебруар је проглашен Даном безбеднијег Интернета, не само у Европи него и у већини земаља света, истакла је министарка Матић у интервјуу Танјугу.

Матић је указала да опасности на Интернету долазе са два нивоа - један ниво су техничке опасности као што су вируси разних врста које могу да сруше систем, направе штету, поремете на пример "е-банкинг" уколико са свог рачунара неко плаћа рачуне и контролише своје банкарске изводе.

"Други ниво је угрожавање приватности који је за децу изузетно опасан", указала је Матић, напомињујући да деца наивно стављају на Интернет своје фотографије које могу видети њихови другови, али и злонамерни људи који онда могу да им шаљу увредљиве поруке.

Деца, такође, ни у ком случају не треба да остављају своје фотографије, личне податке - име, адресу, нити да непознатим људима говоре где иду и шта раде, а још мање да договарају сусрете са неким кога знају само преко Интернета, нагласила је министарка.

Да би се избегле овакве ситуације, по Матићевој, родитељи треба да знају шта им деца раде на Интернету, да са њима о томе причају, као и да врше надзор над њиховим понашањем, посебно мале деце, док су на Интернету.

Говорећи о кампањи овог министарства "Кликни безбедно" која је покренута пре готово годину дана, Матић је оценила да су остварени добри резултати, првенствено у подизању свести о опасностима са Интернета.

Подизање свести о опасностима са Интернета

"Одржали смо око стотинак трибина и округлих столова и за децу и за родитеље, а покренули смо и информативни веб сајт који родитељима и наставницима омогућава да науче основне ствари о Интернету да би са својом децом могли да разговарају, јер деца о томе по правилу знају много више од њих", рекла је Матић.

Најављујући наставак кампање и ове године, Матић је истакла да ће у фокусу бити педагошке и психолошке службе у школама.

"Циљ је да педагози и психолози у свакој школи у Србији стекну одређено знање које могу да пренесу ђацима, њиховим родитељима и наставницима шта на Интернету увек треба радити да би сте били безбедни и шта не сме да се ради јер би тиме сами себе највише угрозили", рекла је министарка.

У Европском парламенту у Стразбуру 9. фебруара, поводом Дана безбеднијег интернета биће представљен извештај о примени "Принципа ЕУ за безбедније друштвене мреже" и покренута кампања "Промисли пре него што поставиш".

Кампања "Промисли пре него што поставиш" биће покренута у свих 27 држава-чланица ЕУ, као и у још 40 -так земаља света са идејом да младима и деци приближе могућности подешавања приватности на странама друштвених мрежа.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 04. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи