Судови раде прековремено

После месец дана рада реформисаног правосуђа, интереси грађана још нису у целини испуњени. Ради се прековремено да би се завршила прерасподела предмета и окончали прво хитни и притворски предмети.

Интереси грађана још нису у целини испуњени и после месец дана рада реформисаног правосуђа. Много је урађено, а проблеми који доводе до застоја углавном су технички, рекла је министарка правде Снежана Маловић.

У судовима свих нивоа почела су суђења, донете су и прве пресуде. Ради се прековремено да би се завршила прерасподела предмета и завршавали прво они који су хитни и притворски.

Убрзавању поступака допринеће и то што предмети судијама нису додељивани према редоследу, већ на основу сложености. Судије су тако сада равномерно оптерећене.

Министарка правде Снежана Маловић наводи да су се, до сада, грађани највише жалили на застоје у раду техничких система.

Маловићева је рекла да је у протеклих месец дана значајна пажња посвећена техничком аспекту функционисања правосуђа, тако да се у све судове у Србији уводио програм за аутоматско праћење предмета.

Према њеним речима, као и свака нова технологија која се уводи, у почетку прави застоје, али касније доприноси убрзању рада.

У београдском Апелационом суду наглашавају да су, разврставајући жалбене предмете, уочили да велики број предмета чека на решавање и по четири године, што је, тврде, недопустиво.

У том суду сваки судија кривичар већ је у просеку добио око 100 предмета, у грађанским парницама 200.

Вршилац дужности председника Апелационог суда у Београду Радмила Драгичевић-Дичић рекла је да је до сада у кривичној материји решено 167 предмета, од којих је већи део о притворима и одлукама о мерама безбедности, жалби на пресуде решено је 11, а у грађанској материји је решено око 30 предмета.

Крајем фебруара министарка Маловић ће са Босном и Херцеговином потписати уговор о међународној правној помоћи у грађанским и кривичним предметима, што би требало додатно да убрза процесе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 04. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи