"Математичари нису могли на балкон из безбедносних разлога"

Директор Математичке гимназије Срђан Огњановић, чији ђаци су на Међународној олимпијади освојили шест медаља, изјавио је да су му из протокола Скупштине Београда рекли да из безбедносних разлога млади математичари не треба да буду са ватерполистима на балкону Скупштине, иако су били најављени. Градоначелник Синиша Мали најавио да ће током манифестације Дани Београда приредити посебан пријем за ученике у Скупштини града.

Златни, сребрни, бронзани, ђаци Математичке гимназије радовали су се што ће стати раме уз раме са златним "делфинима", што ће и њихове медаље поздравити окупљени грађани. За то су ипак остали ускраћени. Уместо места на балкону, добили су карте за утакмицу у Арени. Директор Математичке гимназије каже да је из Скупштине града добио објашњење да деца не могу на балкон, јер то није безбедно.

"У суботу су јавили из Скупштине града да су од тога морали да одустану, како су ми рекли, из безбедносних разлога. Када сам чуо да је безбедност деце у питању, наравно да сам одмах прихватио", каже Огњановић.

Огњановић наводи да му је речено да је балкон мали, да ће бити много света, да нема више простора, да је опасно, клизаво и хладно.

Додаје и да му је из Скупштине града речено да је боље да овог пута не дођу, а да ће их градоначелник позвати на посебан пријем како би им надокнадио зато што нису могли да дођу.

"Деца су била наравно разочарана, мало их је утешило то што су од Скупштине града добили улазнице за финале. Свакако да су желели да се и они нађу на том постољу, али се овог пута то није десило, што мислим да је штета, јер иако смо сви задивљени и упорношћу и талентом наших спортиста, треба мало да истакнемо и ове младе људе, који су успешни у научним дисциплинама", наглашава директор Математичке гимназије.

Градоначелник Синиша Мали каже да је око 50 ученика средњих и основних школа освојило медаље током прошле године, додавши да је била намера да дођу на балкон, али је био безбедносни ризик позвати више од 50 ђака.

Maли је најавио да ће се током манифестације Дани Београда направити посебан пријем за те ученике у Скупштини града.

И Градски менаџер Горан Весић потврдио је да млади математичари нису појавили на балкону Старог двора са ватерполистима из безбедносних разлога, јер није било могуће да сва деца која су освајала медаље буду на балкону.

Истакавши да Град Београд веома цени и поштује успех који су та деца постигла, градски менаџер је рекао да је управо због такве деце и основан Фонд за младе таленте.

Претходно је у петак, 22. јануара, из Скупштине Београда најављено да ће свечани дочек на балкону Скупштине бити организован за ватерполо репрезентацију Србије и седам младих математичара који су учествовали на Међународној олимпијади у Казахстану, где су освојили три златне, једну сребрну и две бронзане медаље.

Две златне медаље из математике освојили су Огњен Тошић и Алекса Константинов, а сребрну је освојио Алекса Милојевић.

Златну медаљу из физике освојио је Михајло Спорић, док је Душан Новичић освојио бронзану медаљу.

Давид Милићевић се вратио са бронзаном медаљом из информатике.

Лидери српског тима су Александра Димић и Бобан Маринковић.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару