Читај ми!

Кад пас убије човека - ко је крив

Власник пса који је усмртио човека у Новом Саду, ухапшен је због тешког дела против опште сигурности. Од почетка године забележено је више случајева напада паса на људе - углавном је реч о тзв. опасним расама. Александар Гаврић из Удружења "Animal rescue" истиче да не постоје опасни пси, већ само људи који уче псе да буду опасни.

Када пас нападне човека  постављамо питања - да ли се то догодило због расе пса, нарави или је нешто треће у питању. Најчешће, људе нападају пси расе питбул, стафорд, затим ротвајлери и добермани. 

 Александар Гаврић истиче за РТС да је важно да грађани знају како да се правилно опходе према животињама, поготово према псима, јер их има доста око нас. 

"Ми их не зовемо опасне расе, јер сматрамо да не постоје опасни пси. Постоје само људи који уче псе да буду опасни. Ви можете чиваву научити да буде опасан пас и да напада све редом око себе. Јер иначе, по статистикама, највећи број уједа, уједи су малих паса. Али се то не примећује јер није тако драстично", указује Гаврић.

Објашњава и да су све борбене расе, које зову питбуловима, мало жешће у случају напада, њихов угриз је јачи и неустрашиви су борци. Али и њихов праг толеранције на бол је много већи.

"Тако да у случају да кренете у борбу са таквим псом, он не одустане тако лако. Због тога се њих мало више и плашимо. Али у суштини није до паса, увек је до људи. Увијек су ти људи који се направили од паса такве проблеме", упозорава Гаврић.

Зашто пси испољавају агресивно понашање

У послењем случају, пас је напао оца свог газде. Гаврић истиче да узрока може да буде много, да буду окидач да пас тако одреагује.

"Пси иначе не нападају људе. Њима су људи вође чопара. Да ли је овде дошло можда до неког сукоба између човека и пса? Да ли је тај човек ударио пса у неком тренутку, а тај пас не доживљава тог човека као свог вођу чопора па пас крене у борбу с тим човеком? Свакако је погрешно остављати овакве расе паса са неким ко није њихов власник. Јер пси углавном слушају своје власнике", појашњава Гаврић.

Напомиње и да неки доминантни пси, углавном поштују само једног власника, а неки прихватују и више власника.

Борбени пси и закон

Указује и да смо по правилу увек поборници увођења нових мере, да се закони побољшају и поправе где год видимо проблем.

Често се указује на Аустрију,  која има обуку заљуде који хоћу да буду власници нових животиња, поготово паса, да науче да иде прво да ли имају услове за све то.

Сматра да све то треба радити и код нас и истиче да у школама ради на програму који едукује о томе децу.

"Морамо радити много више на едукацији. Пре свега у кући, а онда ви кроз образовани систем", поручује Гаврић.

среда, 17. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару