Читај ми!

Истраживачи Института за физику у Београду освојили пројекат од 2,5 милиона евра

Истраживачи из Института за физику у Београду освојили су један од највећих појединачних научних пројеката који су стигли у Србију. Пројекат за истраживање дводимензионалних квантних материјала освојио је средства од два и по милиона евра из европског програма И-ЕР-ЕЈ Черс, а реализоваће га група истраживача из Центра за чврсто стање и нове материјале Института за физику у Београду. Пројекат ће омогућити да се успостави нова јединица која ће бити интегрисана у Центар за чврсто стање и нове материјале и повезана са постојећим лабораторијама.

Истраживачи Института за физику у Београду освојили су пројекат од 2,5 милиона евра за истраживање дводимензионалних квантних материја. Овај пројекат ће омогућити да се успостави нова јединица која ће бити интегрисана у Центар за чврсто стање и нове материјале и повезана са постојећим лабораторијама.

Пројекат је освојио средства из европског програма ERA Chairs (И-Ер-Еј Черс).

Реч је о једаном од највећих појединачних научних пројеката који су стигли у Републику Србију, наводе из Института.

"Hidden phases in 2D quantum materials" је назив пројекта који ће реализовати група истраживача из Центра за чврсто стање и нове материјале Института за физику у Београду.

Рад на повратку научника из иностранства

Пројектом је предвиђен повратак из Америке у Србију једног од водећих светских истраживача у области чврстог стања др Eмила Божина, наводи Институт.

Институт за физику у Београду наводи да активно ради на повратку наших истраживача из иностранства.

Наводе да то чине улагањем у инфраструктуру и препознатљивим научним резултатима, како кажу, успели су да обезбеде повратак више од 30 физичара који су остварили каријере у иностранству.

"У Институту постоје четири центра изврсности, а један од њих је Центар за физику чврстог стања и нове материјале који је пре 30 година основао и успешног њиме руководио академик Зоран Поповић", кажу у Институту.

Овим Центром руководи др Ненад Лазаревић, који ће предводити и тим који учествује у овом пројекту.

"Уочи тридесетогодишњице Центра за физику чврстог стања и нове материјале, који је основао академик Зоран В. Поповића, као главни изазов у стратегији за даљи развој препознато је одсуство техника напредне структурне анализе", каже др Ненад Лазаревић.

Лазаревић објашњава да ће "пројекат Hidden phases in 2D quantum materials попунити ову празнину повратком др Емила Божина, еминентног експерта у овој области, и успоставити водећи регионални центар за експерименталну физику чврстог стања".

Директор Института за физику у Београду др Александар Богојевић каже да  је ERA Chairs пројекат, после два освојена ERC гранта и Твининг пројекта, још један у низу међународних пројеката који ће ојачати Институт, како у погледу инфраструктуре и људских капацитета, тако и у научном погледу.

Пројекат вредан 2,5 милиона евра

"Средства која су одобрена у оквиру пројекта износе 2,5 милиона евра, а омогућиће да се успостави нова јединица која ће бити интегрисана у Центар за чврсто стање и нове материјале и повезана са постојећим лабораторијама у Центру – лабораторијама за чврсто стање, наноструктуре, 2Д и електронске материјале", објашњавају у Институту за физику.

Наводи се да је у оквиру пројекта, предвиђено да Институт у истраживању кондензованог стања материје и нових материјала користи мерења са великих постројења и да успостави центар за обуку у новим методама у оквиру Института који би био отворен за истраживаче из Србије, региона Западног Балкана и Југоисточне Европе.

"Пројекат ће учврстити позицију Института као центра изврсности у Европском истраживачком простору и помоћи сарадњу са партнерима из привреде", маводи се у саопштењу.

Тврде да ће истовремено пројекат омогућити трансфер знања, мобилност и повезивање истраживача и младих талената, што ће по себи изузетно ојачати сектор науке и иновација у Србији.

среда, 17. јул 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару