Тренер живота, брзо решење за срећан живот

Како и даље живимо у времену неизвесности, страха од свега, па и живота, велика је помама, а истовремено понуда, за тренерима живота, такозваним лајф-коучима, који обећавају успех, решење проблема, срећу, за три-четири сеансе без лиценце. Њихове обуке трају недељу дана и веома су скупе. Обмањени су и тренери и њихови клијенти.

На Интернету и друштвеним мрежама море је огласа за брзе животне тренере. Цена је од 500 до 1.000 евра и огласа тренера од 30 до 50 евра.

Тренер живота је ту да вам помогне када имате проблем, да нешто побољшате, исправите, када осећате да можете боље, а не знате како. Он може бити и успешни економиста, зубар, правник, информатичар, па и психолог, психијатар.

Тренер не решава проблеме депресије, тежих психијатријских обољења, патологија, али најчешће се и то дешава јер је неадекватно обучен.Др Лидија Ћук Јовановић са Клинике за психијатаријске болести "Др Лаза Лазаревић" каже

"Имамо пацијенте који су прошли одређене тренинге, чак и курсеве који су нам се управо због нестручности вођења јављали и због дијагностике а и због потребе даљег лечења", каже др Лидија Ћук Јовановић са Клинике за психијатаријске болести "Др Лаза Лазаревић". 

Скептичност према животним тренерима настала је управо због великог броја оних који се тако представљају и нуде брзо решење за срећан живот.

Тренери живота су призната дисциплина која се изучава на факултетима. После едукације од три и по до пет година, раде 400 сати са супервизорима. Код нас, већина самопрокламованих тренера нема никакве дозволе, злоупотребљава ситуацију и узима новац, кажу стручњаци.

"Код нас постоји удружење које се бави тиме, удружење за психотерапеуте, саветовање и коучинг које је поставило стандарде исте као и европског удружења за коучинг, менторство, има акредитованих школа које врше ту едукацију и људи који су добили сертификате тих школа", каже Небојша Јовановић, психотерапеут Управног одбора за психотерапију, саветовање и коучинг Србије.

Међутим, постоје и нерегистроване школе са курсевима од неколико дана или месеци. Ако клијент жели, може да провери у струковним институцијама које се тиме баве. Живот не можемо да променимо преко ноћи, али уз помоћ добро обученог тренера можемо да га побољшамо.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару