Читај ми!

Лекарке остају на послу док се не обезбеде нови кадрови

У Министарству здравља има слуха за нови закон који предвиђа одлазак 3.500 лекарки које су оствариле услов за пензију, каже за РТС директорка Лекарске коморе Србије Весна Јовановић. Наћи ће се начин да лекарке наставе да раде, док не буду обезбеђени кадрови који могу да их замене. Издато око 1.000 сертификата младим лекарима за одлазак из земље, указује Јовановићева.

Весна Јовановић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекла да је Лекарска комора заузела јасан став и да подржава рационализацију запослених у јавном сектору, али како додаје у сектору здравља рационализација се мора применити селективно.

Напомиње како су добили гаранције из Министарства здравља да ће се пронаћи начин да лекарке са условима за одлазак у пензију, ипак, наставе да раде све док се не ишколују или на бироу пронађу кадрове који могу да их замене.

Јовановићева указује како су најдефицитарнији кадрови у области педијатрије, анестезије и опште медицине и додаје како Србија има мали број лекара специјалиста старости између 30 и 40 година.

Подсећа да се у протеклој деценији спроводила рестриктивна политика додела специјализација и истиче како школовање једног специјалисте траје дуго, те да он са свим потребним знањима често не може имати мање од 35 година.

На питање да ли је је оваква одлука о одласку лекарки у пензију дискриминација, Јовановићева одговара како не може да суди да ли је тај закон у супротности са Уставом или не, и додаје како очекује скору одлуку Уставног суда.

Говорећи о старосној структури лекара, директорка Лекарске коморе Србије напомиње како око 70 посто лекара има више од 55 година, док је са друге стране само у овој години око 1.000 младих затражило потребан сертификат за запослење у иностранству.

Јовановићева објашњава да је то слика на тржишту рада и додаје да када се у Србији буде побољшала материјална ситуација извесно је да ће можда неко од лекара унутар европског простора долазити и код нас.

Пред лекарима који су запослени налази се период релиценцирања, подсећа Јовановићева и додаје како ће испит за обнову лиценце полагати 24.000 лекара већ од 1. јанура наредне године.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару